Тема 2. Організація управління фінансово-економічною безпекою в банку

Це питання до теперішнього часу знаходиться ще у стадії постановки, проте можна стверджувати, що триботехніка має безпосереднє відношення до здоров'я людей і охорони навколишнього середовища. Підвищені вібрації і шуми в машинах в результаті зносу підшипників, зубчатих передач, биття валів; скрип, викликаний вібрацією елементів, що труться в гальмівних транспортних засобах; пари палива в кабінах автомобілів і тракторів – всі ці неполадки, що відносяться до низького рівня рішення питань триботехніки, оказують істотний вплив на здоров'я обслуговуючого персоналу. Розвиток діагностичних засобів вузлів тертя машин і механізмів виключить можливість роботи на несправних машинах, а також понизить травматизм і інші наслідки.

Багато сторін даного питання розв'язуються не тільки в рамках окремих країн, але і в міжнародному масштабі. Так, в морських портах встановлений строгий контроль за судами в частині забруднення ними морської води змащувальним маслом; судно в цьому випадку підлягає штрафу. Як відомо, такого роду забруднення пов'язані з порушеннями ущільнень в двигуні, течею масла в забортних механізмах в результаті зносу або пошкоджень ущільнень.

Вживають заходи по строгішому контролю за автомобілями в частині забруднення ними повітряного середовища відпрацьованими газами. Двигуни автомобілів із зношеними циліндрами і поршневими кільцями не тільки споживають більше палива, але і сприяють загазованості міст і селищ.

Недостатня зносостійкість ущільнювачів пристроїв, перегрів підшипників, знос валів часто викликають течу масла, палива, робочої рідини гідравлічних систем. Все це приводить до непродуктивного споживання енергії, псуванню асфальтових покриттів і губить рослини.

Непередбачений ремонт машин в дорозі, проведення технічного обслуговування в польових умовах приводить до забруднення навколишнього середовища відходами масла, промасленим мотлохом, до втрат палива і т.п.

 

Тема 2. Організація управління фінансово-економічною безпекою в банку

2.1. Сутність та роль фінансово-економічної безпеки в банку.

2.2. Об’єкти та система фінансово-економічної безпеки.

2.3.Структура відділу безпеки в банку.

2.4.Функції відділу безпеки

 

2.1. Сутність та роль фінансово-економічної безпеки в банку.

Проблема економічної безпеки банку не може існувати сама по собі. Її сутність і зміст випливають із завдань, які вирішує банк на кожному з етапів свого економічного розвитку. Конкретний обсяг завдань економічної безпеки змінюється залежно від внутрішніх і зовнішніх умов діяльності банку, які складаються у певний проміжок часу. Водночас економічна безпека є складовою безпеки діяльності банку. З одного боку, вона є самостійним елементом безпеки банку, з іншого — характеризує економічні аспекти кожного з елементів безпеки: охорони, режиму, інформаційно-аналітичного забезпечення.

Особлива значимість економічної безпеки банку обумовлюється низкою чинників як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. По-перше, необхідність і важливість економічної безпеки випливає з наявної різноманітності інтересів суб’єктів ринку банківських послуг. Прагнення до збільшення прибутків суб’єктів ринку загострює конкурентну боротьбу, а остання, у свою чергу, завжди перебувала в площині економічної безпеки.

По-друге, обмеженість фінансових ресурсів банків та джерел їх створення вимагає від них розроблення досить ефективних технологій банківського виробництва, застосування економічних інструментів підтримання ліквідності та конкурентоспромож­ності банків на необхідному рівні, якісного використання їх ресурсної бази.

По-третє, нестабільна економічна ситуація, досить несподівані й різкі її зміни обумовлюють готовність банку до роботи в майже кризових умовах, із досить високим ступенем ризику, іноді на межі втрати своєї ліквідності. Усе це вимагає від банків вироблення адекватної економічної політики, економічної поведінки на ринку банківських послуг, поєднання принципів раціональності й прийнятного ризику під час вкладання коштів.

По-четверте, зростання економічної злочинності, насамперед у кредитно-фінансовій сфері, ставить банківську діяльність у ряд досить ризикованих і тим самим обумовлює високу відповідальність банків перед своїми клієнтами, вкладниками й акціонерами. У зв’язку з цим усі заходи безпеки спрямовуються і концентруються якраз навколо економічної безпеки, що й обумовлює її місце у системі безпеки банківської діяльності.

Особливості сьогоднішньої ситуації створюють умови, за яких загрози економічній безпеці банків можуть реалізовуватись через втрату банками своїх матеріальних цінностей (викрадення, знищення, виведення із ладу тощо) та неефективне (збиткове) проведення ними банківських операцій. Як показує досвід, на даний час у банківському бізнесі існує підвищений ризик вкладення коштів у будь-які проекти, тому і сама діяльність банків, і їх операції обов’язково повинні передбачати наявність системи захисту економічних інтересів банків.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 927;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.