Спілкування в чатах

Деякі служби Інтернету надають можливість проводити обговорення у реальному часі. З використанням цих служб мо­жуть Пути організовані постійно діючі та тимчасові телеконференції.

Чат (англ. chat – дружня розмова, бесіда, балачки) – це теле­конференція, що відбувається в реальному часі.

Чатом також називають службу Інтернету, що призначена для організації спілкування групи користувачів у режимі реаль­ного часу.

При користуванні цією службою говорять про спілкування в чаті.

Чат, організований на веб-сайті, називається веб-чатом, наприклад POZMOBA - Народний чат (http://www.rozmova.in.ua). Для пошуку чату можна скористатися засобами пошукових служб.

Іншою можливістю є організація чатів з використанням спеціального програмного забезпечення, наприклад програм миттєвого обміну повідомленнями.

Спілкування у веб-чаті здійснюється в одній або кількох кімнатах для розмов (англ. chatrooms). Це віртуальний простір, в якому здійснюється обмін повідомленнями на різні теми або взагалі без визначеної тематики.

Наприклад, у чаті на сайті Чат Просточат - Український ЧАТ (http://prostochat.org.ua) створено дві кімнати – Головна кімната та Кімната знайомств, па сайті Розмова (http://chat.krеmenchug.ua/voc.php) – 5 кімнат для спілкування.

Кімнати мають імена, які окреслюють основну тему спілкування. Вибі кімнати користувачем може здійснюватися за колом інтересів, віком, місцем проживання тощо. Вибравши кімнату, користувач уводить умовне ім’я (також називають нік) та пароль, після чого отримує доступ до повідомлень інших учасників цього чату. Іноді під час реєстрації на веб-чаті пропонується ввести адресу електронної поштової скриньки та інші дані. У деяких ча­тах після реєстрації можна вільно переходити з однієї кімнати в іншу.

Вікно веб-чату поділено на кілька частин, які призначе­ні для відображення: повідомлень учасників, приватних повідомлень, списку учасників чату, колекції смайликів, довідки. В окремій області вікна розміщуються елементи керування для надсилання повідомлень у чат. Кожні кілька секунд вікно чату автоматично оновлюється і в облас­ті показу повідомлень відображаються нові дописи. Попередньо отрима­ні повідомлення переміщуються за межі області показу та з часом зникають. На відміну від форуму, повідомлення у веб-чатнх, як правило, не зберігаються і пошук у них неможливий. Але існують чати, в яких ве­деться протокол повідомлень поточного сеансу користувача. Його можна переглянути та зберегти.

Кожне повідомлення, що надіслано всім учасникам чату, супроводжується даними про час надходження та автора. Можна надсилати повідом­лення на ім’я конкретного учасника. Для цього потрібно обрати його нік у списку присутніх, після чого написати та надіслати повідомлення.

При його відображенні в області показу повідомлень поруч із текстом буде зазначено два імені – ім’я автора та учасника, якому воно призначене.

Іншою можливістю особистого спілкування є надсилання приватного повідомлення, яке відображається в окремій області вікна чату. Приват­не повідомлення створюється так само, як повідомлення на ім’я окремого учасника, але при надсиланні використовується кнопка Приватно.

Як і па форумах, за дотриманням правил спілкування в чатах слідку­ють модератори. Вони можуть використовувати механізм банів для по­карання порушників.

Па сайтах політичних і громадських організацій, місцевих адміністрацій, засобів масової інформації часто організовують тимчасові чати з відомими особами. Дату, час і тривалість чату оголошують попередньо, щоб кожен бажаючий мав змогу поставити запитання та отримати відповідь у режимі реального часу. Після завершення часу обмін повідомленнями припиняється, а історію чату публікують у ЗМІ. Такі тимчасово діючі чатп називають чат-конференціями.

Часто чати використовують для спілкування учасників мережних рольових комп’ютерних ігор, наприклад Warcraft, Counter-Strike тощо. Групи учасників об’єднуються в так звані гільдії або клани та створюють чати для обговорення спільних дій, розробки стратегії гри тощо. У такі чати, як правило, не допускають користувачів, що не є членами кланів.

 

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 5103;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.