Поняття форуму

Як ви вже знаєте, обговорення певної теми групою співрозмовників, які знаходяться на значній відстані один від одного, називають телекон­ференцією. Можливості для проведення таких тематичних обговорень надають різні служби Інтернету: групи новин, електронна пошта, в тому числі й служба форумів.

Форум – це довготривалі (постійно діючі) телеконференції, в ході яких співрозмовники надсилають і читають текстові повідо­млення в зручний для них час. Форумом також називають службу Інтернету, що призначена для організації довготривалих телеконференцій, доступ до ре­сурсів якої можна отримати, використовуючи веб-інтерфейс.

При користуванні послугами цієї служби говорять про спілку­вання на форумі.

Для організації форумів можуть створюватися спеціальні веб-сайти. Наприклад, на сайті Domivka.net (http://www.domivka.net/forum) орга­нізований форум для тих, хто любить спілкуватися українською, на сай­ті Aquaforum (http://aquaforum.kiev.ua) – український форум акваріумістів, на сайті ЛітФорум (http://www.litforum.net.ua) – літературний форум.

Для організації форуму може бути надана частина сайта. У такому ви­падку тематика форуму, як правило, відповідає тематиці веб-сайта. Так, форуми на сайтах шкіл найчастіше присвячені обговоренню різних пи­тань шкільного життя, на веб-сайтах музичних груп або виконавців – об­говоренню їхньої музичної творчості, на сайтах міських адміністрацій – проблемам міського життя тощо.

Для пошуку форумів, на яких обговорюють цікаві для вас питання, можна скористатися тематичними каталогами або пошуковими систе­мами.

Форуми здебільшого мають таку структуру: одна або кілька катего­рій, які поділяються на розділи, розділи можуть містити підрозділи і т. д. У розділах або підрозділах визначаються теми, в яких користувачі можуть залишати повідомлення.

Наприклад, форум сайта Острів знань (http://ostriv.in.ua) має струк­туру, зображену на рисунку 3.41.

Рис.3. Структура форуму на сайті Острів знань

Головна сторінка форуму (рис. 3) містить список усіх категорій форуму та перелік розділів у кожній категорії. Про кожний розділ виводиться його назва, повідомлення про те, коли, хто і на яку тему цього розділу зробив останній допис, скільки тем у розділі та скільки всього в ньому повідомлень. Переглянувши список розділів, можна перейти до переліку тем будь-якого розділу, вибравши в списку його назву.

На сторінці розділу виводиться список тем, як правило, у порядку спадання дати останнього повідомлення в темі. Відносно кожної теми виводиться повідомлення про її автора, кількість відповідей, коли та хто зробив останній допис. На деяких форумах можуть міститися додаткові відомості: кількість переглядів теми, її рейтинг тощо.

Для перегляду повідомлень теми потрібно вибрати її назву в списку. На першій сторінці розміщені ті повідомлення, які були створені першими. Для переходу до наступних сторінок слід вибирати гіперпосилання з номером сторінки.

У базі даних форуму щодо кожного повідомлення зберігаються такі дані: автор, тема, вміст повідомлення, дата й час додавання. Ланцюжки повідомлень, що є відповідями на повідомлення теми, називають тредом (англ. thread – нитка) або топіком (англ. topic – тема). На веб-сторінці топік має, як правило, лінійний вигляд, при якому повідомлення відобра­жаються одне під одним у хронологічному порядку. На окремих форумах можна переходити до деревовидного вигляду топіку, при якому відобра­жається, на чиї повідомлення відповідали учасники форуму. Комбінова­на структура топіку поєднує лінійне та деревовидне відображення струк­тури повідомлень.

Переглянути надіслані на форум повідомлення та розмістити нові користувач може в будь-який зручний для нього час.

У темі може проводитися голосування або опитування. Завдяки цьому учасники форуму можуть брати участь в опитуваннях і висловлювати власну думку з приводу обговорюваного питання, не вводячи повідомлень.

На деяких форумах зареєстровані учасники мають можливість обміну особистими повідомленнями, подібно до електронної пошти.

Обговорення окремих тем можуть продовжуватися місяцями і рока­ми. Тому на багатьох форумах реалізована можливість пошуку повідом­лень у базі даних.

Права користувачів на форумах розрізняються. Так користувачі з пра­вами адміністраторів (як правило, власники сайта або призначені ними особи) створюють категорії, розділи та підрозділи форуму. Крім того, адміністратори форуму мають можливість редагувати і видаляти пові­домлення, встановлювати права для інших користувачів, присвоювати звання або титули учасникам форуму за активну участь в обговореннях. Користувачі, яким надані права модераторів (англ. moderator – арбітр, голова зборів), слідкують за дотриманням теми обговорення та конт­ролюють виконання правил спілкування на форумі.

Коли користувач уперше потрапляє на форум, йому надається статус Гість (Відвідувач). На всіх відкритих форумах Гість може переглядати повідомлення, але для того щоб узяти участь в обговореннях, більшість форумів вимагають реєстрацію. Щоб мати право запропонувати нову тему для обговорення, реєстрація обов’язкова. Для зручності надання прав ко­ристувачам форуму адміністратори об’єднують учасників у групи. Права, визначені для групи, автоматично розповсюджуються на всіх її членів. На багатьох форумах за замовчуванням створюються групи Користувачі, Друзі, Перевірені та ін., для яких наперед визначені права. Щойно зареє­стровані учасники автоматично включаються в групу Користувачі.

Існують закриті форуми, доступ до яких визначається адміністрато­ром індивідуально для кожного користувача. На деяких форумах части­на розділів може бути відкритою, а частина - закритою для більшості відвідувачів.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 5363;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.