Служби миттєвого обміну повідомленнями

Серед комунікаційних служб Інтернету одними з наймолодших є служби миттєвого обміну повідомленнями, або ІМ-служби (англ. Instant Messaging Service – служба миттєвого обміну повідомленнями). Ці служ­би призначені для забезпечення передавання повідомлень мережею в режимі реального часу, тобто є службами інтерактивного спілкування. Повідомлення може бути текстовим, голосовим, відео, завдяки чому ІМ-служби можуть використовуватися для проведення теле- та відеоконференцій. Крім того, користувачі можуть передавати один одному файли та виконувати спільні дії – спільно створювати текстовий документ, гра­фічне зображення, грати в комп’ютерну гру тощо.

Іноді повідомлення, що передаються службами миттєвого обміну по­відомленнями, називають миттєвими, а самі служби – службами обміну миттєвими повідомленнями.

Кожна служба миттєвого обміну повідомленнями має такі складові:

· система ідентифікації користувачів призначена для здійснення реє­страції користувачів служби;

· система обліку стану клієнтів призначена для фіксування та пові­домлення стану клієнтських програм зареєстрованих користувачів: підключений до мережі, не підключений до мережі, відійшов тощо;

· система доставки повідомлень призначена для надсилання повідо­млень від користувача одному чи кільком адресатам.

Більшість служб миттєвого обміну повідомленнями побудовано за клієнт-серверною технологією. Взаємопов’язані сервери служби та під­ключені до них клієнти утворюють ІМ-мережі. Найбільш популярними мережами обміну повідомленнями є ICQ, MSN, Yahoo!, Skype та ін. Для кожної з цих мереж розроблені власні протоколи, за якими здійснюється обмін повідомленнями. Для забезпечення сумісності між різними мере­жами був розроблений протокол ХМРР (англ. Extensible Messaging and Presence Protocol – розширюваний протокол обміну повідомленнями та даними про присутність), раніше відомий як Jabber (англ, jabber – базі­кання). Наразі частина мереж перейшли на його використання.

Клієнтські програми служб миттєвого обміну повідомленнями на­зивають ІМ-месенджерами (англ. messenger – кур’єр, посланець) або Інтернет-пейджерами.

Для кожної мережі створено свою клієнтську програму: ICQ, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, Skype та ін. Крім того, існують багато-протокольні месенджери, які використовуються для обміну повідомлення­ми з клієнтами різних ІМ-мереж, наприклад QIP, Miranda, Trillian та ін.

ІМ-месенджери призначені для виконання таких функцій у ході обмі­ну даними із серверами служб:

· установлення зв’язку із сервером служби;

· реєстрація користувача;

· визначення та відображення стану зареєстрованих користувачів у ме­режі;

· введення, передавання та отримання повідомлень різних видів;

· оповіщення про отримання нових повідомлень;

· формування та впорядкування списку контактів;

· нагадування про дні народження контактів;

· зберігання історії спілкування з кожним співрозмовником;

· пошук нових контактів у мережі;

· організація конференцій;

· пересилання файлів;

· здійснення дзвінків на стаціонарні та мобільні телефони;

· відправлення SMS (англ. Short Message Service – служба коротких повідомлень);

· перевірка наявності електронних листів у зареєстрованих поштових скриньках та ін.

Під час вибору служби миттєвого обміну повідомленнями користувачі можуть зважати на функціональність месенджерів і потребу в спілкуван­ні з користувачами тієї чи іншої мережі обміну повідомленнями. Можна бути користувачем одночасно кількох служб обміну повідомленнями. У такому випадку зручно використовувати месенджер, що забезпечує обмін повідомленнями за кількома протоколами. Але функціональність таких програм обмежена, у них можуть бути не реалізовані можливості обміну відеоповідомленнями, групових обговорень, пересилання файлів та ін.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 7923;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.