Огляд поштових клієнтів

Для користування електронною поштовою скринькою можна використовувати не лише браузери, а й спеціальні поштові клієнти.

Поштові клієнти – це програми, призначені для підготовки відправлення, отримання та опрацювання електронних листів, що передаються службою електронної пошти.

Для доступу до існуючої електронної поштової скриньки користувача у поштовому клієнті створюють окремий обліковий запис, який повинен узгоджуватися з відповідним обліковим записом на сервері. До облікового запису в поштовому клієнті заносять такі дані:

· адреса та пароль електронної поштової скриньки;

· протокол сервера вхідних повідомлень;

· доменні імена серверів вхідних і вихідних повідомлень.

Якщо поштова скринька створена на сервері провайдера, то дані облікового запису надає провайдер. У разі створення поштової скрип засобами веб-пошти дані для облікового запису можна знайти в довідці на відповідному веб-сайті. Один користувач може створити кілька облікових записів, кожний з яких відповідає окремій поштовій скринці.

З одним комп’ютером можуть працювати кілька користувачів. Кожен з них може мати в поштовому клієнті власні облікові записи ти її налаштування. Для захисту поштових скриньок користувача від несанкціонованого доступу для кожного користувача може бути створене в поштовому клієнті окреме посвідчення. У посвідченні об’єднанні всі облікові записи користувача, його контакти та особисті налаштування. Посвідчення користувача можна захистити паролем для обмеження доступу до нього сторонніх осіб.

Електронні листи, що надійшли на адресу поштової скриньки користувача, накопичуються на віддаленому комп’ютері – сервері електронної пошти, а повідомлення, які користувач підготував для відправлення, тимчасово зберігаються на його комп’ютері. Доставка, як правило, виконується під час запуску поштового клієнта, при зміні посвідчення, а також може виконуватися автоматично через визначений інтервал часу або за командою користувача.

Деякі поштові клієнти надають можливість користувачу перед здійсненням доставки переглядати лише заголовки листів, що містяться в поштовій скриньці, та вибирати, які листи доставити із сервера на комп’ютер клієнта, а які залишити на сервері. Це зменшує трафік – обсяг даних, що передається мережею. Завдяки такій можливості можна запобігти отриманню спама.

До поштових клієнтів можуть бути вбудовані текстові та HTML-редактори для редагування і форматування текстів листів.

Використання поштових клієнтів надає деякі переваги порівняно з використанням браузера під час роботи з веб-поштою.

У поштових клієнтах передбачено можливість отримувати листи з різ­них поштових скриньок – як з сайтів веб-пошти, так і з сервера провайдера. Якщо користувач має кілька поштових скриньок, йому не потріб­но звертатися до кожної з них окремо для отримання листів. Достатньо створити облікові записи для кожної поштової скриньки.

У багатьох поштових клієнтах реалізовано можливості перевірки орфографії, створення листів на кольорових бланках, виведення повідомлень в Області сповіщень про отримання нових листів, шифрування повідомлень та ін.

Можливості поштових програм розширюються шляхом встановлені додаткових модулів – плагінів (англ. plug-in – розширення, приєднання) та додаються в нових версіях програм.

Порівняємо значення деяких властивостей поштових клієнтів Microsoft Outlook Express, The Bat!, Mozilla Thunderbird та Opera Mail (табл. 1).

 

Таблиця 1. Порівняння властивосте поштових клієнтів

Властивість Microsoft Outlook Express The Bat! Mozilla Thunderbird Opera Mail
Операційна си­стема Windows, Мас OS Windows Windows, Linux, Mac OS Windows, Linux, Mac OS
Можливість без­коштовного отри­мання нових вер­сій + - + +
Наявність HTML-редактора + + + +
Попереднє заван­таження заголов­ків листів Потрібні плагіни + + -
Перевірка орфо­графії + Потрібно заванта­ження словника Потрібно за­вантаження словника -
Шифрування по­відомлень + + Потрібні плагіни -
Можливість пові­домлення про над­ходження листів + + + +

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 3605;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.