Основи організації роботи, державна та індивідуальна програми реабілітації

Організація реабілітаційної роботи – це складна, багатопланова справа. Базою цієї справи є програми реабілітації – державна та індивідуальна.

Державна типова програма реабілітації інвалідів розробляється центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики (Кабінет Міністрів, Міністерство праці і соціальної політики), за участю інших органів влади, на які покладене державне управління організацією реабілітації інвалідів.

Державна програма встановлює гарантований державою перелік послуг з психолого-педагогічної, медичної, фізичної, професійної, соціальної реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, які мають надаватися інвалідам, з урахуванням їх фактичних потреб, безоплатно або на пільгових умовах.

Індивідуальна програма реабілітації інваліда розробляється спеціалістами МСЕК для кожного інваліда окремо і уявляє собою комплексний документ, який визначає показані інваліду види, форми і обсяги реабілітаційних заходів, що спрямовані на відновлення або покращення стану здоров’я та життєдіяльності людини з функціональними обмеженнями.

Правовою основою розробки ІПРІ є два нормативні документи, а саме:

- Положення про індивідуальну програму реабілітації інваліда, затверджене Кабінетом Міністрів України 22.02.1992 р.

- Методика складання індивідуальної програми реабілітації інваліда, затверджена Міністерством охорони здоров’я України 20.01.1992 р.

Структурно цей документ включає в себе шість пов’язаних між собою блоків або розділів:

1) анкетні дані інваліда.

2) експертна діагностика і висновок.

3-5) заходи з медичної, соціальної та професійної реабілітації.

6) етапний епікриз.

Стисло про зміст деяких з цих блоків. Блок “експертна діагностика і висновки” містить в собі інформацію про клініко-функціональний діагноз захворювання інваліда, соціально-середовищну характеристику і професійний статус інваліда, також про клінічний та соціально-трудовий прогноз, нарешті висновки про необхідні заходи реабілітаційної допомоги. Заключний блок програми “етапний епікриз” передбачений для висновків про виконання намічених реабілітаційних заходів, а також даних про ефективність проведеної роботи.

В наступних трьох блоках програми деталізуються показані інваліду заходи за основними напрямками реабілітаційної роботи, тобто з медичної, соціальної та професійної реабілітації, про що піде мова при розкритті наступних тем курсу.

Індивідуальну програму реабілітації інваліда розробляють на завершення експертного огляду спеціалісти МСЕК під керівництвом лікаря-реабілітолога комісії. Вони ж несуть відповідальність за якість її формування та організацію виконання. Програма реабілітації є обов’язковою для виконання органами охорони здоров’я та соціального захисту населення, іншими підприємствами та установами, незалежно від форм власності та видів їх діяльності. У разі невиконання запланованих в програмі заходів, винні в цьому виконавці, за відповідною санкцією МСЕК, повинні відраховувати певні кошти до Фонду соціального захисту інвалідів.

Розробка якісної індивідуальної програми реабілітації інваліда є передумовою успішності організації всієї реабілітаційної роботи.

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 863;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.