Функції первинних загальних МСЕК

Такі комісії діють в окремих містах, районних центрах, групах районів і відповідно вони називаються міськими, районними, міжрайонними загальними МСЕК. Ці комісії, образно кажучи, є головною тягловою силою системи. Адже в Україні їх більше двохсот, що складає майже половину усіх існуючих МСЕК. А звідси, на їх долю припадає основна частка роботи, що в цілому притаманна експертним комісіям МСЕ.

До постійного складу первинних загальних МСЕК входить п'ять членів, в тому числі – три лікарі-експерти, які представляють найбільш поширені лікарські спеціальності (це терапевт, хірург та невропатолог).

Що стосується змісту роботи, особливостей функцій цих комісій, то вони найбільш схожі на притаманне для всіх МСЕК , про що мова йшла вище, тобто для них відмінності характерні менше, ніж для комісій інших видів.

Головною для первинних загальних МСЕК є експертна робота, яка займає примірно 75% бюджету робочого часу. Вони приймають на експертний огляд усіх громадян, які того потребують і проживають в межах території, населення якої обслуговує дана комісія. При цьому не має значення якими захворюваннями страждають ці громадяни; тобто, такі комісії приймають хворих з будь-якими захворюваннями, але за виключенням тих контингентів, для обслуговування яких в регіоні діє відповідна спеціалізована комісія. Наприклад, якщо до послуг населення в регіоні існує онкологічна спец.МСЕК, то первинна загальна звичайно не приймає на огляд хворих зі злоякісними пухлинами.

Під час своїх експертних засідань такі комісії вирішують всі основні питання, які входять в компетенцію МСЕК. Зокрема, згідно п.18 Положення про МСЕ вони виконують такі функції:

а) встановлюють потребу інвалідів у певних видах соціальної допомоги (постійний догляд, протезування тощо);

б) розробляють заходи медико-соціальної реабілітації, індивідуальні програми реабілітації та адаптації інвалідів;

в) надають консультативну допомогу лікарям лікувально-профілактичних закладів з питань медико-соціальної експертизи та реабілітації хворих.

Що стосується організаційно-методичної роботи первинних загальних МСЕК, то, незважаючи на те, що вона займає у них відносно невелику частку бюджету робочого часу, ця складова діяльності комісії є відповідальною і різноманітною. Разом з тим, головною складовою оргметодроботи є організація в регіоні міжвідомчої роботи по попередженню та зниженню інвалідності серед населення. З цією метою комісії виконують, зокрема, такі функції:

а) вивчають структуру і динаміку інвалідності серед населення регіону за різними ознаками;

б) аналізують на підприємствах регіону умови праці та побуту з метою виявлення факторів, що можуть негативно впливати на здоров'я працівників;

в) інформують місцеві органи влади про стан і причини інвалідності серед населення, про необхідність проведення певних заходів по зниженню рівня інвалідності та реабілітації інвалідів.

 

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1187;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.