Завдання керівних і наукових органів МСЕ

Зрозуміло, що керівні органи медико-соціальної експертизи, при певній відмінності завдань окремих ланок, виконують управлінські функції щодо діяльності інших складових системи. До числа основних функцій належать:

1) організаційна робота – керівні органи, виходячи з насущних потреб, створюють сітку необхідних наукових і практичних органів МСЕ, займаються комплектуванням штатів спеціалістів цих органів тощо;

2) інструктивно-методична функція полягає в тому, що за допомогою низки нормативних актів (інструкцій, методрекомендацій тощо) керівні органи регламентують і спрямовують діяльність підвідомчих органів МСЕ;

3) контрольна функція, яка пов'язана з правом керівних органів перевіряти усі ланки діяльності підвідомчих органів МСЕ і приймати по результатах перевірок необхідні заходи, спрямовані на подальше вдосконалення роботи;

4) координаційна функція, що пов'язана з встановленням необхідних ділових контактів, координацією діяльності між органами МСЕ та іншими зацікавленими відомствами. Особливо це стосується взаємодії з місцевими органами влади, управлінням охорони здоров'я та соціального захисту, господарським та профспілковим активом.

 

Розповсюдженими керівними установами в системі органів МСЕ є центри (бюро) медико-соціальної експертизи, діяльність яких регламентована Типовим положенням про обласний центр МСЕ, затвердженим МОЗ України 06 липня 1992 року.

Центр (бюро) – це самостійна установа, яка створюється за рішенням облдержадміністрації і за погодженням з Управлінням МСЕ. Очолює Центр головний лікар, він же головний експерт області. В структуру Центру входять адміністративна частина, а також сітка медико-соціальних експертних комісій регіону.

До числа основних функцій центру належать такі:

- комплектування та облік кадрів сітки органів МСЕ регіону;

- забезпечення методичної та консультативної допомоги спеціалістами МСЕК;

- організація навчальної роботи лікарів ЛКК та МСЕК з метою підвищення ділової кваліфікації;

- організація клініко-експертного обстеження хворих та інвалідів в лікувально-профілактичних закладах з метою вирішення складних експертних питань, визначення реабілітаційного потенціалу;

- ведення обліку та аналізу показників інвалідності серед населення регіону з метою організації цілеспрямованої профілактичної роботи.

 

Наукові органи медико-соціальної експертизи здійснюють такі основні функції:

1) науково-дослідницька робота над актуальними проблемами теорії і практики МСЕ;

2) інформаційно-методична функція, яка полягає у доведенні до відома та керівництва інших органів МСЕ інформації про досягнення експертної науки та передовий досвід діяльності практичних закладів;

3) навчальна функція, що пов'язана з організацією при наукових центрах факультетів підвищення кваліфікації, де лікарі-експерти та інші спеціалісти МСЕК здійснюють професійне вдосконалення;

4) обстежувально-консультативна функція, яка полягає в тому, що в клініках наукових інститутів, за направленнями інших органів МСЕ, здійснюється поглиблене обстеження і консультування хворих та інвалідів у складних і конфліктних випадках медико- соціальної експертизи.

Більш детальне уявлення про завдання наукових органів МСЕ можна одержати ознайомившись з діяльністю Українського НДІ медико-соціальних проблем інвалідності (УкрНДІМСПІН). Головними напрямками діяльності інституту є такі:

- участь у законотворчій діяльності щодо проблем інвалідності;

- удосконалення організації медико-соціальної допомоги в Україні;

- розробка проблем профілактики інвалідності та реабілітації інвалідів;

- методична та консультативна допомога спеціалістам МСЕК;

- організація роботи по підвищенню кваліфікації лікарів-експертів

В штаті інституту майже 350 працівників, серед них більше ніж 70 наукових співробітників, серед яких шість докторів і 22 кандидати медичних наук. В структурі інституту діють два основні підрозділи: науково-дослідна частина та клініка.

Провідним науковим підрозділом є відділ досліджень медико-соціальних проблем інвалідності та реабілітації інвалідів. До функцій цього відділу входять:

1) проведення наукових досліджень з пріоритетних напрямків діяльності інституту;

2) здійснення спільної з Управлінням МСЕ МОЗ України організаційно-методичної роботи по розв'язанню проблем медико-соціальної експертизи;

3) формування інформативно-аналітичної бази даних про діяльність органів МСЕ та показники інвалідності серед населення України.

 

За останні роки науковцями відділу виконані актуальні науково-дослідні роботи з проблем реформування систем медико-соціального обслуговування населення, зниження рівня інвалідності серед населення і вдосконалення реабілітаційної роботи тощо. Результати наукових досліджень активно впроваджуються в практику. На їх підставі розроблена більшість діючих нормативних актів з питань медико-соціальної експертизи.

Практичною базою інституту є його клініка на 300 ліжок; сім відділень клініки надають населенню терапевтичну, хірургічну, неврологічну, травматологічну, кардіологічну, очну та іншого профілю медико-експертну допомогу. Основні завдання клініки такі:

- за направленнями органів МСЕ вирішення складних питань медико-соціальної експертизи;

- надання МСЕК необхідної методико-консультативної допомоги;

- поглиблене обстеження хворих та інвалідів відповідно науковим дослідженням інституту;

- відновне лікування, медична реабілітація інвалідів з тяжкою патологією.

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1075;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.