Керівні органи Наукові органи

 

МОЗ України
Упр. МСЕ

Практичні органи

НДІ МСЕ

 

Управління ОЗ
Центри (бюро) МСЕ

 

Вищі МСЕК
(обласні)

 

Первинні МСЕК
Загальні (міжрайонні) Спеціалізовані комісії

 

 

Прокоментуємо схему. Щодо керівних органів МСЕ, то в системі існує дві управлінські ланки: центральна та регіональні. Центральним органом, що здійснює керівництво експертною справою у масштабі всієї України є Управління МСЕ, що структурно входить до складу Міністерства охорони здоров'я України. Друга ланка керівництва працює в обласних містах, інших адміністративних центрах подібного рівня (автономія Крим, міста республіканського підпорядкування Київ та Севастополь). Ця ланка має неоднозначну назву: це є центри або бюро медико-соціальної експертизи. По аналогії з попередньою ланкою, можемо здогадатися, що ці центри (бюро) входять до структури відповідних (як правило, обласних) управлінь охорони здоров'я.

Наукові центри медико-соціальної експертизи представлені, перш за все, спеціалізованими науково-дослідними інститутами системи. В Україні таких інститутів, відомчо належних системі охорони здоров'я, є два. Головний інститут працює у Дніпропетровську, - це Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності (УкрдержНДІМСПІН). Другий інститут діє у Вінниці – це науково-дослідний інститут реабілітації інвалідів (ВНДІРІН). Певну наукову роботу з проблем МСЕ також здійснюють відділення та кафедри медико-соціальної експертизи, що працюють в складі різних медичних науково-дослідних інститутів, а також медичних вищих навчальних закладів (ВНЗ).

 

Практичні органи МСЕ – це не що інше, як сітка різноманітних медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). У схемі відображені три різновиди комісій. Їх прийнято поділяти за двома ознаками. А саме, існують МСЕК двох рівнів:

- вищі (наприклад, обласні);

- первинні (міські, міжрайонні).

Також, в залежності від профілю, розрізняють загальні комісії , які приймають на експертний огляд хворих з різними захворюваннями(органів дихання, органів травлення тощо), а також спеціалізовані МСЕК, що забезпечують експертну допомогу хворим з певними вузькими видами патології (наприклад, хворим на туберкульоз або на психічні захворювання).

Основним структурним осередком системи є групи медико-соціальних експертних комісій, що об'єднані під началом центрів (бюро) МСЕ обласних відділів охорони здоров'я.

Низка стрілок, що з'єднує між собою окремі ланки, показує що всі складові структури органів МСЕ тісно пов'язані між собою і утворюють цілісну систему, що функціонує на принципах демократичного централізму.

 









Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1050;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.