Поняття про предмет медико-соціальної експертизи

 

Серед різних видів медичної експертизи одним із найбільш важливих є медико-соціальна експертиза (МСЕ).

 

Предмет МСЕ полягає в оцінці стану здоров’я людини і виявленні таких його стійких, значних порушень, які зумовлюють суттєве обмеження життєдіяльності і потребу у соціальному захисті.

 

Найбільш важливими поняттями предмета є такі, як непрацездатність, соціальна дезадаптація, інвалідність.

Про медико-соціальну експертизу звичайно говорять з двох точок зору: з однієї – як про галузь знань, а з іншої – як про систему закладів.

Перш за все, МСЕ є самостійною і важливою наукою, галуззю знань. Вивчення конкретного місця цієї науки в системі знань показує, що вона займає порубіжне місце між науками природничими і суспільними, тісно з ними переплітаючись. З одного боку, ця експертна наука тісно пов’язана з такими природничими галузями знань, як біологія, анатомія, фізіологія. Особливо тісні зв’язки з медициною, адже здійснюють експертизу лікарі, оцінюючи при цьому стан здоров’я людини. З іншого боку, медико-соціальна експертиза пов’язана з суспільними науками і, перш за усе, з юриспруденцією. Зокрема з такими її галузями, які займаються вивченням прав і свобод громадян. Особливо близька експертиза до проблем соціального захисту населення. Адже рішення органів МСЕ про визнання громадянина інвалідом – це своєрідний правовий акт, що зумовлює виникнення у нього прав на різні види соціальної допомоги та обслуговування. Таким чином, медико-соціальна експертиза у певному розумінні є синтетичною наукою, яка тісно пов’язана, перш за все, з низкою проблем медицини, права та соціального захисту. Звідси більш зрозумілою має бути сама назва предмета.

Експертна наука має дві пов’язані між собою частини: загальну і спеціальну. Загальна МСЕ – це теоретичний розділ, що вивчає такі проблеми, як предмет, принципи та завдання медико-соціальної експертизи; структуру, функції та організацію роботи органів МСЕ; критерії встановлення груп та категорій інвалідності тощо. Спеціальна медико-соціальна експертиза – це практичний напрямок науки, що вивчає особливості експертного підходу при різних видах патології. Це, зокрема, експертиза при ураженнях серцево-судинної системи, нервово-психічних захворюваннях тощо. Проблеми спеціальної МСЕ є прерогативою експертів-практиків. Наша програма передбачає вивчення правових основ загальної медико-соціальної експертизи.

Будучи галуззю знань, медико-соціальна експертиза одночасно є і системою різноманітних закладів, установ, які надають громадянам практичну допомогу щодо визначення у зв’язку з встановленням інвалідності їх прав на призначення пенсії, пільгове працевлаштування, забезпечення спецтранспортом, на різні інші види соціальної допомоги та обслуговування. Провідним, найбільш поширеним закладом МСЕ є медико-соціальна експертна комісія.

 

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1803;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.