Робота 10 Визначення групи крові за системою СДЕ за допомогою методу Зотикова – Донського

Мета роботи визначити групову належність крові за системою СДЕ.

Для роботи потрібні: біла фарфорова тарілка, 4 марковані піпетки, предметне скло, кров досліджуваного, стандартні резус-позитивні - Rh(+), стандартні резус-негативні - Rh(-) еритроцити, стандартна антирезусна сироватка, олівець-склограф.

Хід роботи

  • Поділити тарілку склографом на дві половини.
  • На одну половину тарілки нанести одну краплю стандартної антирезусної сироватки, зробити її плоскою (діаметром не менше ніж 2 см).
  • Кров обстежуваного помістити на предметне скло, а куточком другого предметного скла перенести частину крові в краплю сироватки і розмішати. Співвідношення крові і сироватки повинно бути 1:10.
  • Тарілку похитати.
  • Можливі два варіанти реакції.

1 Якщо аглютинація відбудеться, то це означатиме, що в крові є антигени системи СДЕ, тобто кров резус-позитивна. Щоб підтвердити це, треба проконтролювати сироватку.

На другу половину тарілки нанести 2 краплі сироватки і за допомогою предметних стекол розмішати в них стандартні еритроцити Rh(+) і Rh(-).Якщо аглютинації не буде в краплі з Rh(-) еритроцитами, а буде з Rh(+) еритроцитами, то це означатиме, що сироватка реагує добре. Отже, результати дослідження свідчать, що кров має антигени системи СДЕ.

2 Якщо аглютинації у краплі немає, то після проведеного контролю можна стверджувати, що кров не має антигенів системи СДЕ. Тобто вона резус – негативна.








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 562;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.