Експериментальна частина. За кiнетикою набухання можна прослiдкувати за зменшенням об’єму рiдини, у якiй здiйснюється набухання полiмерної речовини

За кiнетикою набухання можна прослiдкувати за зменшенням об’єму рiдини, у якiй здiйснюється набухання полiмерної речовини. Прилад для вимiрювання об’єму рiдини, поглинутої сухою ВМС, складається з двох куль А i B, якi з’єднуються мiж собою градуйованою трубкою C. (рис. 15).

1. Одержати у лаборанта наважку сухого полiмеру, записати його масу.

2. Залити розчинник у прилад так, щоб менiск рiдини знаходився у верхнiй частинi трубки С (рис. 15). Записати значення вихiдного рiвня рiдини в трубцi l0.

3. Помicтити наважку полiмера в кулю A та закрити прилад пробкою.

4. Перевернути прилад пробкою вниз та поставити його в такому положеннi в склянку. Записати час початку набухання.

Рис. 15. Прилад для вивчення кінетики набухання

5. Через 5 хв. злити розчинник з полiмеру, для чого прилад знову повернути у вихiдне положення (догори кулею А). Слiдкувати, щоб полiмер не заблокував витiкання рiдини у трубку! Записати положення менiска рiдини в трубцi l1. Пiсля цього зразу залити полiмер розчинником, перевернувши прилад. Записати час t1.

6. Повторювати п.5, фiксуючи значення l2, l3 i т.д. при вiдповiдних t до припинення поглинання рiдини полiмером, тобто до тих пiр, поки не припиниться перемiщення менiску рiдини по трубцi.

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 619;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.