Лабораторна робота 5

Одержання ліофобних золів

Мета роботи: ознайомлення з основними методами одержання дисперсних систем.

 

1. Основні теоретичні положення

Колоїдні системи займають проміжне положення між істинними розчинами і грубодисперсними системами, тому їх можна одержувати конденсаційними або диспергаційними методами.

За методами диспергування здійснюється механічне, електричне або ультразвукове подрібнення речовини до розмірів колоїдних частинок. Всі ці методи потребують витрат енергії, необхідної для розриву хімічних зв’язків.

Конденсаційні методи базуються на процесі виникнення нової фази шляхом об’єднання молекул, іонів чи атомів. Ці методи поділяють на фізичні та хімічні.

До фізичних відносять метод безпосередньої конденсації молекул речовини, яка випаровується, та метод заміни розчинника. При використанні останнього розчинник, у якому речовина розчинюється з утворенням істинних розчинів, замінюється дисперсійним середовищем, у якому ця речовина нерозчинна.

До хімічних належать методи одержання малорозчинних речовин у результаті різних хімічних реакцій (гідроліз, окиснення, подвійний обмін тощо). Особливе місце при одержанні колоїдних систем належить методу пептизації - переходу осаду колоїдного ступеня дисперсності в осад. При цьому роз’єднання частинок осаду відбувається за рахунок розриву слабких міжмолекулярних зв’язків.

Для отримання колоїдних систем необхідно, щоб дисперсна фаза не взаємодіяла з дисперсійним середовищем, а в системі була присутньою речовина-стабілізатор, що забезпечує стійкість золю.

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 469;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.