Загальна і моторна щільність заняття

Проблема оптимізації навантаження залежить від її дозування у фізичних вправах, від щільності заняття. Розрізняють загальну і моторну щільність навчально-тренувального заняття.

Загальна щільність-відношення педагогічно виправданого часу до всієї тривалості заняття. Педагогічно виправдане час-це час, витрачений на підготовку інвентарю та обладнання, пояснення і показ вправ, на виконання фізичних вправ і завдань, на відпочинок між вправами.

До невиправданих витрат часу відносяться затримки початку занять, нестача або відсутність необхідного інвентарю, нераціональна трата часу через порушення дисципліни.

При проведенні навчально-тренувального заняття слід прагнути до стовідсоткової загальної щільності.

Моторна щільність-відношення часу, витраченого безпосередньо на виконання фізичних вправ, до всієї тривалості заняття. Моторна щільність може коливатися від 10-15 до 79-90 %. Раціональна моторна щільність і дозування навчально-тренувального навантаження залежать від виду спорту, віку, статі, загальної фізичної і спортивної підготовленості займаються, від умов занять, від характеру конкретних навчальних або тренувальних завдань.

Саме моторна щільність часто визначає пульсову»вартість»занять, тобто визначає криву зміни ЧСС протягом всього заняття і, отже, фактичну інтенсивність фізичного навантаження займається.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 6957;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.