Побудова і структура навчально-тренувальних занять

При побудові навчально-тренувального заняття зазвичай його розділяють на чотири частини: вступну, підготовчу, основну, заключну.

У вступній частині необхідно створити робочу обстановку, поставити перед займаються завдання, створити чітке уявлення про зміст основної частини. Тривалість вступної частини близько 5 хв.

Підготовча частина заняття включає загальну і спеціальну розминку. Завдання загальної розминки-активізувати (розігріти) м'язи опорно-рухового апарату і функції основних систем організму, тісно пов'язаних з фізичним навантаженням, особливо серцево-судинної і дихальної систем. Зазвичай для цього застосовується повільний біг та гімнастичні вправи для всіх основних груп м'язів. Спеціальна розминка готує організм до конкретних завдань основної частини заняття, коли виконуються спеціально-підготовчі вправи, подібні за координації рухів і фізичному навантаженні з майбутніми руховими діями в основній частині заняття. Тривалість підготовчої частини від 15 до 30 хв (залежить від підготовленості займаються і характеру майбутнього завдання).

Основна частина занять буває простою і складною. Проста характеризується однотипною діяльністю (наприклад, кросовий біг на 3000-5000 м, двостороння гра в баскетбол, футбол). У складної частини застосовуються різнорідні вправи, що вимагають іноді додаткової спеціальної розминки (наприклад, при переході від стрибків до силових вправ).

Основні труднощі при проведенні складної основної частини занять полягає в тому, щоб визначити порядок виконання різнорідних вправ. Рекомендується на самому початку основної частини розучувати техніку фізичних вправ більшої координаційної складності. Тренувальні навантаження для розвитку фізичних якостей доцільно планувати в наступному порядку: вправи на швидкість рухів, потім на силу і в кінці заняття на витривалість. Основна частина займає в середньому 70 % часу.

У заключній частині поступово знижується функціональна активність займається і організм наводиться в порівняно спокійний, стан. Це досягається за допомогою повільного бігу, ходьби, вправ на розслаблення.

При необхідності в заключній частині проводиться аналіз виконаної роботи, визначаються завдання для самостійної підготовки та ін

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 2983;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.