Форми заняття фізичними вправами

На основі державних стандартів вищої професійної освіти вузи самостійно (з урахуванням змісту примірної навчальної програми з фізичної культури, місцевих умов та інтересів навчаються) визначають форми занять фізичною культурою. В даний час використовуються обов'язкові урочні (навчальні) і неурочний форми занять.

Навчальні заняття-основна форма фізичного виховання. Вони є в навчальних планах вузу (навчальна дисципліна»Фізична культура») на всіх факультетах. Навчальні заняття можуть бути:

· теоретичні, практичні, контрольні;

· елективні практичні заняття (за вибором) і факультативні;

· індивідуальні та індивідуально-групові додаткові заняття (консультації);

· самостійні заняття за завданням і під контролем викладача.

Обов'язковий теоретичний розділ програми викладається студентам у формі лекцій (в окремих випадках на групових заняттях). Практичний розділ складається з двох підрозділів: методико-практичного та навчально-тренувального. Практичний розділ реалізується на навчальних заняттях різної спрямованості, а в спортивному навчальному відділенні-на навчально-тренувальних заняттях.

Індивідуальні, індивідуально-групові додаткові заняття (консультації) проводяться за призначенням і за розкладом кафедри фізичного виховання для студентів, які не справляються з заліковими вимогами, а також для бажаючих поглибити свої знання та практичні навички.

Самостійні заняття можуть проводитися за завданням і під контролем викладача як у навчальний, так і в позанавчальний час. Цьому виду занять присвячена окрема глава (.6) підручника. Контрольні заняття покликані забезпечити оперативну, поточну і підсумкову інформацію про ступінь засвоєння навчального матеріалу. Контрольні заняття проводяться протягом семестру після проходження окремих розділів програми. Наприкінці семестру і навчального року студенти всіх навчальних відділень здають заліки з фізичної культури, а по завершенню всього курсу-іспит.

Позанавчальний заняття організовуються у формі:

· фізичних вправ і рекреаційних заходів в режимі навчального дня (ранкової зарядки);

· занять у секціях, організованих профспілкою, спортивним клубом або іншими вузівськими організаціями;

· самостійні занять фізичними вправами, спортом, туризмом;

· масових оздоровчих, фізкультурних і спортивних вузівських заходів (спортивні змагання, фізкультурні свята).

Взаємозв'язок різноманітних форм навчальних і позанавчальних занять створює умови, що забезпечують студентам використання науково обгрунтованого обсягу рухової активності (не менше 5 годин на тиждень), необхідної для нормального функціонування організму молодої людини студентського віку.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1042;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.