Фізичне самовиховання і самовдосконалення - умова здорового способу життя

Фізичне самовиховання розуміється як процес цілеспрямованої, свідомої, планомірної роботи над собою і орієнтований на формування фізичної культури особистості. Він включає сукупність прийомів і видів діяльності, що визначають і регулюють емоційно забарвлену, дієву позицію особистості щодо свого здоров'я, психофізичного стану, фізичного вдосконалення та освіти.

Фізичне виховання і освіта не дадуть довготривалих позитивних результатів, якщо вони не активізують прагнення студента до самовиховання і самовдосконалення. Самовиховання інтенсифікує процес фізичного виховання, закріплює, розширює та вдосконалює практичні вміння та навички, що здобуваються у фізичному вихованні.

Для самовиховання потрібна воля, хоча вона сама формується і закріплюється в роботі, подоланні труднощів, що стоять на шляху до мети. Воно може бути пов'язане з іншими видами самовиховання - моральним, інтелектуальним, трудовим, естетичним та ін.

Основними мотивами фізичного самовиховання виступають: вимоги соціального життя і культури; домагання на визнання в колективі; змагання, усвідомлення невідповідності власних сил вимогам соціально-професійної діяльності. В якості мотивів можуть виступати критика і самокритика, допомагають усвідомити власні недоліки.

Процес фізичного самовиховання включає три основних етапи. I етап пов'язаний з самопізнанням власної особистості, виділенням її позитивних психічних і фізичних якостей, а також негативних проявів, які необхідно подолати. Ефект самопізнання обумовлений вимогливістю студента до себе. До методів самопізнання відносяться самоспостереження, самоаналіз і самооцінка. Самоспостереження - універсальний метод самопізнання, глибина і адекватність якого залежать від його цілеспрямованості та вміння суб'єкта бачити, систематично спостерігати на основі виділених критеріїв за якостями або властивостями особистості. Самоаналіз вимагає розгляду вчиненого дії, вчинку, причин, що викликали це(наприклад, відмова від виконання запланованого комплексу вправ в режимі дня може бути викликаний - додатковою роботою з виконання навчальних завдань, погіршенням самопочуття, відсутністю бажання і т.д.); допомагає з'ясувати справжню причину вчинку і визначити спосіб подолання небажаної поведінки в наступний раз. Дієвість самоаналізу обумовлена адекватністю самооцінки як засобу організації особистістю своєї поведінки, діяльності, відносин з оточуючими, ставлення до успіхів і невдач, що впливає на ефективність діяльності та подальший розвиток особистості. Самооцінка тісно пов'язана з рівнем домагань, тобто ступенем труднощі досягнення цілей, які студент ставить перед собою. Розбіжність між домаганнями і реальними можливостями веде до того, що студент починає неправильно себе оцінювати, внаслідок чого його поведінка стає неадекватною. Самооцінка залежить від її якості(адекватна, завищена, занижена ). Якщо вона занижена, то сприяє розвитку невпевненості у власних можливостях, обмежує життєві перспективи. Її адекватність значною мірою визначається наявністю чітких критеріїв поведінки, дій, розвитку фізичних якостей, стану організму та ін. Перший етап завершується рішенням працювати над собою.

На II етапі, виходячи з самохарактеристики, визначається мета і програма самовиховання, а на їх основі особистий план. Мета може носити узагальнений характер і ставиться, як правило, на великий відрізок часу - роки (наприклад, досягти високого рівня фізичної культури особистості); приватні цілі (завдання ) - на кілька тижнів, місяців. Орієнтовна програма - орієнтир фізичного самовиховання може бути представлена наступним чином.

Мета - формування фізичної культури особистості.

Завдання діяльності: 1. Включити в здоровий спосіб життя і зміцнити здоров'я. 2. Активізувати пізнавальну і практичну фізкультурно-спортивну діяльність. 3. Сформувати морально-вольові якості особистості. 4. Оволодіти основами методики фізичного самовиховання. 5. Поліпшити фізичний розвиток і фізичну підготовленість відповідно до вимог майбутньої професійної діяльності.

Загальна програма повинна враховувати умови життя, особливості самої особистості, її потреби. На основі програми формується особистий план фізичного самовиховання, приблизний вигляд якого представлений в табл. 3.2.

Таблиця 3.2.

Особистий план самовиховання

Завдання Використовувані засоби і методи Зміст засобів Дні занять
Укріплення здоров’я, загартування організму. Включення в здоровий спосіб життя. Ранкова гігієнічна гімнастика. Гігієнічні вправи і природні фактори, режим дня Комплекс із 10 вправ (їх опис); контрастний душ, повітряні ванни; дотримання режиму дня, сну, харчування; прогулянка перед сном 30 хв.; пересування із гуртожитку у вуз і навпаки пішком. Кожного дня
Вироблення наполегливості Обов’язкове виконання наміченого на день, тиждень. Підйом 6 год. 30 хв., відхід до сну в 11 год.; заняття фізичними вправами по 45 хв. в 18 год.; самопідготовка з 19 до 21 год. Теж саме
Виховання координаційних здібностей Вправи на розвиток координаційних здібностей Опис вправ, кількість серій, повторень.  
Виховання витривалості Біг, піші прогулянки, походи, їзда на велосипеді і т.д. Біг в чергуванні з ходьбою протягом 30 хв.; піші походи, велопоходи по 2-4 год. 2 рази в неділю по вихідним дням.

III етап фізичного самовиховання пов'язаний безпосередньо з його практичним здійсненням. Він базується на використанні способів впливу на самого себе з метою самозміни. Методи самовпливу, спрямовані на вдосконалення особистості, іменують методами самоврядування. До них відносяться самонаказ, самонавіювання, самопереконання, самокритика, самосхвалення, самообов’язки, самоконтроль, самозвіт.

Систематичне заповнення щоденника самоконтролю є ніби самозвітах про зроблене за день. Звітуючи за свої дії, вчинки, студент глибше усвідомлює (а іноді раптом дізнається ), які якості йому необхідно формувати в першу чергу, від яких недоліків позбутися, щоб поліпшити свою особистість, які вносити зміни в особистий план роботи над собою. Можна виділити два види самозвіту: підсумковий та поточний. Підсумковий підводиться за досить тривалий період часу - кілька місяців, рік. Його основою служить самоаналіз фактичного матеріалу, що характеризує поведінку людини в різних ситуаціях і обставинах і результати його, що відбиваються на його морфофункціональному, психічному, психофізичному стані. Поточний самозвіт підводиться за короткий проміжок часу - день, тиждень, кілька тижнів.

Таким чином, здатність студента відзначати навіть незначні зміни в роботі над собою має важливе значення, так як підкріплює його впевненість у своїх силах, активізує, сприяє подальшому вдосконаленню програми самовиховання, реалізації здорового способу життя.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1946;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.