Культура сексуальної поведінки

Сексуальна поведінка - один з аспектів соціальної поведінки людини. Культура формує еротичний ритуал залицяння і сексуальної техніки. Регламентуючи найбільш важливі аспекти сексуальної поведінки, культура залишає місце для індивідуальних чи ситуативних варіацій, зміст яких може істотно варіюватися.

Соціокультурні зрушення впливають на сексуальну поведінку, ритм сексуальної активності, її інтенсивність і соціальні форми. Молодь раніше починає статеве життя, дошлюбні зв'язки стали допустимі для обох статей при наявності і відсутності любові.

Дослідження показують, що мотивація залицяння, кульмінацією якого є інтимна близькість, сьогодні значною мірою автономна і навіть незалежна від матримоніальних(шлюбних ) планів. Так, 3721 студенту з 18 вузів було поставлено питання: «Як ви думаєте, з якою метою юнак і дівчина вступають сьогодні в інтимні стосунки? » Основні мотиви (у відсотках до загального числа респондентів) розподілилися так: взаємна любов - 36,6 %, приємне проведення часу - 15,4, прагнення отримати задоволення - 14,2, бажання емоційного взаємодії - 9,8, передбачуваний вступ в шлюб - 7, цікавість - 5,5 %. Очевидно, що любов займає провідне місце. Тим часом виникає питання: наскільки серйозно і глибоко молоді люди зважують свої почуття і засновані на них рішення?

Лібералізація статевої моралі, часта зміна партнерів, в поєднанні з низькою сексуальною культурою породжують ряд серйозних наслідків - аборти, поширення венеричних захворювань, СНІД, зростає число розлучень. Жити тільки для себе - це означає гнатися за все новими задоволеннями. Секс стає розвагою, розглядається як сфера індивідуального самоствердження. Дівчина шукає шанувальників заради соціального престижу. Юнак зближується з дівчиною не тому, що йому цього хочеться, а тому, що « так прийнято ». Таким чином, збільшилася можливість особистості самій обирати найбільш відповідний їй стиль сексуальної поведінки. Але чим менше зовнішніх заборон, тим важливіше індивідуальний самоконтроль і вище відповідальність за свої рішення, тим вище значення морального вибору.

17-25 років - це вік максимальної активності статевих гормонів. «Бомбардування» ними мозкових емоційних зон викликає бурхливий прояв емоцій любові, які вимагають відповідного вольового і етичної поведінки, змушують молодих людей бути більш активними і цілеспрямованими. Однак сексуальні емоції керовані, і за допомогою вольових зусиль їх можна, якщо вони надмірні, перемкнути на інший вид активності - інтелектуальну, фізичну, естетичну. Необхідною передумовою гармонізації сексуального стилю є здоровий спосіб життя, з його руховою активністю, регулярними фізичними навантаженнями і т.д.

Сексуальне життя завжди була тісно пов'язана зі станом фізичного та психічного здоров'я, їм багато в чому визначається тривалість та інтенсивність сексуального збудження і фізіологічних реакцій. Сексуальні можливості у осіб з ослабленим здоров'ям знижені. Під час сексуального контакту спалюється близько 500 ккал, деякі коливання залежать від тривалості любовної гри та ентузіазму партнерів, але витрата енергії відповідає приблизно півгодинний пробіжці або 40 хв. безперервних фізичних вправ.

Фізична привабливість лежить в основі статевого уваги(гарна фігура, постава, стрункі ноги, легкість ходи та ін..), і тому необхідно приділяти, особливо в молоді роки, увагу культурі фізичної та її складової частини - тілесної, формувати і покращувати свою статуру в необхідному напрямку. Відзначається прямий зв'язок між відповідністю соматичного вигляду і здоров'я. Жінки, наприклад, регулярно займаються фізичними вправами, спортом, набувають такі якості, як змагальність, завзятість, безкомпромісність у боротьбі та ін.., що робить багатшими їх поведінковий репертуар, психічне благополуччя, вони краще відчувають себе в сексуальній сфері. У період гіперсексуальності використання правильно дозованих фізичних вправ дозволяє направити сексуальну енергію на інший вид діяльності.

Активне сексуальне життя вимагає дотримуватися здоровий спосіб життя. Так, у осіб, що зловживають алкоголем, сексуальне життя поступово порушується, її розлади зустрічаються в 41-43 % випадків. Надмірне паління в 11 % випадків веде до розвитку імпотенції; нікотин пригнічує вплив на центри ерекції, викликаючи її ослаблення, а у жінок явище фригідності.

Сексуальна задоволеність підвищує самоповагу і самооцінку. Висока самооцінка і впевненість у власній привабливості надзвичайно важливі для молодих людей. Сексуальна задоволеність у молодих людей позитивно корелює з задоволеністю іншими(інтелектуальними, спортивними, естетичними та ін.) захопленнями, товариськістю, життєрадісністю, і цим сприяє їх загальнокультурному розвитку.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 818;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.