РОЗВИТОК КОСМЕТИКИ НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ

Розвиток косметики на початку двадцятого століття було дуже незначним. Ідеалом жінки було біле ніжне личко, опущений до підлоги погляд блакитних очей, губки "сердечком". Косметика вважалася атрибутом театру і кіно, і нею користувалися лише сміливі.

Макіяж, як загальнокультурне явище, своїм новим народженням і еволюцією зобов'язаний кінематографу і Максу Фактору (Max Factor), поляку, який працював спочатку гримером при імператорському театрі в Росії, а пізніше емігрував до Америки, де він отримав посаду гримера в Голівуді і створював екранні образи знаменитих кінодів.
У 1918 році Макс Фактор вивів знаменитий принцип "колірної гармонії" макіяжу. Вперше в історії косметики він вказав на те, що пудра, рум'яна, туш і помада повинні бути погоджені за тоном з природним кольором обличчя. А до кінця 20-х він представив косметичну лінію Society Make-up (світський макіяж).

Незабаром завдяки Максу Фактору повсякденний макіяж знайшов небувалу популярність, і жінки із задоволенням купували помаду і рум'яна, рекламовані улюбленими акторками. Макс Фактор удосконалив колірну гаму своєї косметики. Без цього Голівуд не зміг би повністю реалізувати всі переваги, вже з'явилася тоді кольорова кіноплівка.

Чари Голівуду почали проникати на інший бік Атлантики. Тридцяті роки створили нову моду і нову косметику. Мільйони жінок, прагнули бути схожими на Вів'єн Лі, Бетті Грейбл, Риту Хейуорт, Джоан Роуфорд і Вероніку Лейк. Але першим усвідомленим символом краси стає Грета Гарбо - вона стала легендою за життя. Мільйони жінок у всьому світі старанно вищипували брови і ополіскували волосся ромашкою, щоб наблизитися до бажаного ідеалу.

Сорокові роки пройшли під знаком Марлен Дітріх. Хто не знає цього томного погляду з-під густих вій, іронічного зламу брів на блідому обличчі і легкої сумної посмішки блискучих губ?

У післявоєнні роки законодавицею мод в макіяжі стає Франція, де створюється новий жіночий образ, з волоссям укладеними у хвилі і локони, з намальованими олівцем тонкими круглими бровами зі зламом посередині, з сильно нафарбованими віями. Саме тоді почали застосовувати спосіб подвійного нанесення туші - на перший свіжий шар туші завдається пудра, а потім знову шар туші.

У 1950-і роки символом краси і моди стали молоді дівчата-фотомоделі. Почалася ера журналів мод. Прагнення людей слідувати самим останнім віянням в моді ще більш збільшувало обсяги продажів, уже тоді стали гігантами косметичні концерни. У це десятиліття молодість була у всьому, і в моді був стиль "тінейджер".

Max Factor створює новий молодіжний образ, вперше використовуючи світлу губну помаду "Roman Pink". Менше акцентування губ привело до більшої виразності очей - і ера такого макіяжу вводить нас в 60-і роки. У моді накладні вії, рідка підводка для очей, водостійка туш і подушечки для видалення макіяжу - атрибути театральної гримерної.

У 70-ті - епоху міні - модно оголюватися і бути засмаглою. Саме тому з'являється безліч косметичних продуктів для захисту шкіри і тіла. Найактуальніший макіяж - California Look, створений Max Factor. Назад до природи! Авокадо, лимон, суниця, зелені яблука й екстракти диких трав стали використовуватися для гриму, аромату і захисту шкіри. Настав бум косметики California Sun, що з'явилася у вигляді природного блиску й рум'янцю на обличчі, яскравих губ, фарби для вік і крему для засмаги. Макіяж став збудливим, радісним і дуже модним.

Вісімдесяті - епоха стилю панк. На піку моди - яскраве розфарбовування: рум'яна, помада, чорна або синя підводка і по верхньому, і по нижньому вікам. Контурний олівець темніше помади. Косметику застосовують і поза сценою - чоловіки, рок- і поп- зірки, такі як Майкл Джексон, Принц - без сорому користуються нею.

У першій половині дев'яностих у моді густі, широкі, темні, незаймані щипчиками брови, теракотові відтінки і природні тони в макіяжі. А пам'ятаєте цей бум червоної помади? Середина десятиліття: брови знов "культивують" - їх вже не прикрашають олівцем, а заповнюють тінями, близькими за відтінок до природних. Повертається підводка, a у шістдесяті - в моді пухкі губи.

Кінець 90-х - епоха природності і мінімалізму. Нові тональні креми зі світло відбиваючими пігментами, вузькі брови, "умиті" обличчя, макіяж прозорий і легкий, засоби з сатиновим відливом. Помада або світла, ніжна, або дуже темна аж до чорної. Бути ідеально нафарбованою значить виглядати цілком природно.

21 століття. У моді металеві кольори, що відбивають світло: сріблястий, бронзовий, золотий. Актуальні продукти, що містять блискітки. Макіяж створює відчуття свята. Шкіра має світитися і сяяти. Що далі? Сказати складно. У наше століття швидкостей, інформації та Інтернету мода змінюється дуже швидко. Можливо, дотримуючись загальної тенденції моди, скоро макіяж стане унісексуальним явищем. Почекаємо винаходів нових візажистів.

ПРОФЕСІОГРАМА ПРОФЕСІЇ 5141.2 «ВІЗАЖИСТ»

Найменування професії- візажист

Чим займається візажист? Багато дівчат хотіли б пов'язати свою роботу з сферою моди, дизайну – і в цьому випадку варіантом може стати професія візажиста. Робота візажиста складається з двох етапів: коректування і поліпшення контуру обличчя за допомогою макіяжу. Мода постійно змінюється, тому при накладенні макіяжу, візажіст зобов'язаний враховувати не тільки індивідуальність клієнта, але і відображати напрями моди, підкреслюючи загальний стиль особи — стиль одягу

і вміння поводити себе в суспільстві.

Опис:

· візажист - це художник, який малює не на папері, а на обличчі або тілі;

· візажистів швидше за все можна назвати make-up artist, тобто художник по косметиці;

· людина немодна і нестильна не може бути візажистом. Зовнішність візажиста має бути або оригінальною, або красивою.

Домінуючий спосіб мислення– адаптація

Область базових знань №1 і їхній рівень – мистецтво створення іміджу, рівень 3, високий (теоретичний)

Область базових знань №2 і їхній рівень – образотворче мистецтво, рівень 2, середній (практичне використання знань)

Професійна область – сфера обслуговування

Домінуючий інтерес – артистичний

Додатковий інтерес – соціальний

Умови роботи – у приміщенні, сидячий

Домінуючі види діяльності:

§ маскування недоліків обличчя, косметичних дефектів за допомогою засобів декоративної косметики;

§ підкреслення окремих рис обличчя за допомогою вмілого нанесення макіяжу з урахуванням форми обличчя, кольору шкіри, волосся, очей і т.д.;

§ підбор косметичних засобів, що підходять тільки для конкретного клієнта;

§ допомога в створенні індивідуального зовнішнього вигляду, образа;

§ проведення консультативної роботи з людьми ( надання рекомендацій, порад по підбору декоративної косметики ).

Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:

Здібності:

§ художні здібності;

§ здатність установлювати контакти з людьми;

§ розвита творча уява;

§ розвиток образної пам’яті;

§ високий рівень розвитку колірного сприйняття (здатність сприймати і розрізняти широкий спектр кольорів і їх відтінків);

§ почуття гармонії і симетрії;

§ гарний зір.

Специфіка професії візажиста:

· попит на візаж, як окремий вид послуг постійно зростає;

· висока оплата труда.

Особисті якості:

· художній смак;

· товариськість;

· доброзичливість;

· розвинене просторове і образне мислення;

· акуратність;

· емоційна стійкість;

· почуття такту.

Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:

§ неохайна зовнішність;

§ невміння спілкуватися з людьми;

§ відсутність художніх здібностей і творчого мислення;

§ нездатність тонко розрізняти відтінки колірної гами;

§ відсутність естетичного смаку.

У процесі праці візажист підбирає необхідні косметичні засоби по догляду за шкірою, для виконання різних видів макіяжу.

Для успішного виконання своїх обов’язків візажист повинен знати: основи професійної етики, службовий етикет, забезпечення кабінетів візажу, обладнання та професійний інструмент, правила організації робочого місця, порядок розташування інструментів та приладдя на робочому місці, препарати, матеріали, які застосовує, терміни та норми їх використання, склад, компоненти косметичних засобів та декоративної косметики; анатомічні особливості голови людини, будову та властивості шкіри, правила санітарії та гігієни, технологію та техніку виконання різних видів макіяжу.

Візажист готує робоче місце для роботи та утримує його в належному стані. Уважно обслуговує клієнтів, правильно користується інструментом, приладдям. Дотримується правил охорони праці та безпечного виконання робіт, виконує підготовчі роботи для обслуговування клієнтів. Виконує демакіяж та підготовку обличчя клієнта до роботи. Виконує різні види корекції обличчя та очей, виконує макіяж повсякденний, діловий, вечірній, святковий, авангардний та інші. Виконує корекцію брів за допомогою пінцета або косметичних засобів.

Користується різноманітними засобами декоративної косметики, косметики для догляду за обличчям. Виконує заключні роботи з обслуговування клієнтів. Робить дезинфекцію, чистить професійне приладдя.

Візажист повинен знати державну мову; основи професійної етики; службовий етикет; норми та правила охорони праці; вимоги пожежної безпеки, правила експлуатації електрообладнання; забезпечення візажних кабінетів, обладнання та професійний інструмент; правила організації робочого місця, порядок розташування інструментів та приладдя на робочому місці; препарати, матеріали, які застосовує та терміни і норми їх використання; склад, компоненти косметичних засобів та декоративної косметики; анатомічні особистості голови людини, будову і властивості шкіри, правила санітарії та гігієни, технологію та техніку виконання різних видів макіяжу; повсякденного, ділового, вечірнього, святкового, авангардного та інші; закони кольорознавства; основні поняття та терміни економіки сучасних ринкових відносин; основні положення законодавства України про зайнятість з питань навчання, перенавчання, працевлаштування, індивідуальної трудової діяльності, про забезпечення санітарного епідемічного благополуччя населення, про захист прав споживачів.

Для грамотної роботи візажисту потрібні не лише талант і витримка, але й знання за структурою стильної людини, роботу з клієнтами, а також як правильно виконувати такі види макіяжу, як весільний, святковий, віковий, естрадний, фантазійний (face-art) і макіяж для фото і відео зйомки.

Професійна діяльність візажиста за класифікацією професій відноситься до професій типу “людина-людина”, “людина-художній образ”








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 2403;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.