З ЧОГО ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ? МИСТЕЦТВО СТАРОДАВНЄ, ЯК СВІТ

Пусть N = A n , где n – целое число. Очевидно, N можно представить как произведение «n» сомножителей А. Тогда E = n DA / A .

Абсолютную ошибку DN можно найти, дифференцируя исходную формулу. Таким образом получим DN = n A n-1 DA .

Пусть теперь n

N = (корень n –й степени из А).

Нетрудно показать, что в этом случае

- абсолютная погрешность DN = DA / n N n-1 ,

- относительная ошибка E = DA / n A .

 

Аналогичным способом (методами дифференциального исчисления) находятся погрешности тригонометрических функций. Например,

 

если N = sin A , то DN = DA * cos A ; E = DA* ctg A ;

если N = cos A , то DN = DA * sin A ; E = DA* tg A ;

если N = tg A , то DN = DA / cos 2 A ; E = 2 DA / sin 2A .

 

 

З ЧОГО ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ? МИСТЕЦТВО СТАРОДАВНЄ, ЯК СВІТ

А все починалося з найпростішої гігієнічної і водночас косметичної процедури – купання у воді. Хоча у прадавньої людини купання швидше було процесом поклоніння плинній воді.

Особливе місце у перукарському мистецтві Стародавнього Єгипту відводилося макіяжу.

З давніх часів люди прагнули виглядати привабливо. Батьківщиною косметики прийнято рахувати Древній Єгипет, де ідеалом жіночої краси була жінка єгипетського фараону – Нефертіті. У цей час виготовлялись перші косметичні засоби. Популярності косметичних засобів сприяла цариця Клеопатра. Завдяки їй знайшло широке розповсюдження мистецтво

гримування. Під час археологічних розкопок була знайдена ціла лабораторія, що виготовляла косметичні засоби. До них входили: білила для рук і грудей; пудра – суміші крейди та свинцю; рум’яна, губна помада, грифелі для чорніння брів та вій. Для фарбування вій використовували суміш з води та товченого свинцю.

Мистецтвом використання цих засобів та накладання їх на обличчя, володіли так звані “космети” – раби, або рабині. Через деякий час, декілька віків підприємці почали створювати салони краси, де новими видами макіяжу стали займатися спеціалісти – візажисти.

Набори туалетних засобів складалися з розписних керамічних горщиків різних розмірів, глиняних баночок, глечиків, флаконів і пляшечок, у яких зберігалися коштовні мазі й парфуми , губна помада, порошки і креми для фарбування повік, білила та рум’яна фосфоресцентні фарби, які додавали таємничості очам. Карміном фарбували губи, хною – нігті.

Косметику використовували в усі часи особи обох статей. Але є всі підстави вважати саме жінок винахідниками косметики загалом і – декоративної зокрема, а причина – їх природне бажання подобатися. Це вони тисячоліття тому винайшли сім найвідоміших знадіб’їв, які стали надбанням людства: хну, басму, рум’яна, білила, сурму, золоту фольгу і галій (ароматична суміш для виготовлення мушок).

Спочатку, в первісному суспільстві, макіяж носив ритуальний і цілком функціональний характер, а користувалися їм в основному чоловіки - з його допомогою виділяли вождя племені, воїна, лякати ворогів. Але незабаром він почав виконувати функцію, яка стала його основною: робити людей привабливішими.

У багатьох племен існувала й існує понині спеціальна бойова раскраска. Нанесенні на тіло й обличчя знаки символізують приналежність до роду і відповідність прийнятому стандарту краси, використовуються в магічних обрядах, піднімають бойовий дух воїнів і мисливців.

Батьківщиною косметики вважається Древній Схід, де мистецтво прикраси обличчя і тіла досягла високого розвитку, але саме слово "косметика" походить від грецького "kosmetike", що означає мистецтво прикрашати.








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 924;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.