Доля й місце інших релігійних конфесій в Україні

Хасидизм— релігійно-містичний рух, який спочатку виник у се­редньовічному німецькому єврействі як протест на хрестоносні утис­ки. Носіїв ідеалів єврейського життя називали «хасидей Ашкеназ» - благочестиві з Німеччини. Як релігійно-містичний рух хасидизм виник внаслідок розвитку містики й філософії у специфічній соціа­льно-економічній, політичній і духовній ситуації України XVIII ст.

Прихильники хасидизму тепер мешкають по всьому світі, в тому числі і в Україні. Тут є велика кількість святих місць хасидизму (Умань, Меджибіж, Бердичів, Тараща тощо), які відвідуються про­чанами з усього світу.

Після унезалежнення України було створено умови для відро­дження національно-культурного й релігійного життя євреїв. У сере­дині 90их pp. в Україні діяло близько 120 єврейських культурних то­вариств, понад 70 релігійних громад різної конфесійної направлено­сті, підпорядкованих двом керівним об'єднанням — Релігійній гро­маді іудейського віровизнання України та Іудейських релігійних ор­ганізацій України, які явно прийшли на зміну Кагалам (досл. — об­щинам), що існували на території дореволюційної Росії.

З середини 90их pp. для піднесення духовного життя україн­ського єврейства в Україні працюють понад 20 рабинів, які дістали духовну освіту за кордоном.

Караїми. В Україні мешкає народ, чий етнонім співпадає з ре­лігійною належністю — кримські караїми. В основі віровчення лежить єдина священна книга -Старий (Ветхий) Заповіт у його первісній чистоті й з головними принципами — заповіддю любові до Бога й ближнього. Послідов­ники караїзму неухильно дотримуються слів Пророка: «Не дода­вайте до того, що я заповідаю вам, і не поменшуйте від того». Свя­то шанують 10 заповідей. Найважливіший принцип караїзму — са­мостійне й обов'язкове вивчення Святого Письма. Згідно з догмами караїзму, Бог існує передвічно, створив усе суще й дав через Мойсея найдосконаліший Закон, який залишається незмінним, відпла­чує по заслугах, воскресить мертвих в день судний; наближається пришестя месії. Ісуса Христа й Мухаммеда караїми шанують як ве­ликих Пророків, їхні храми — синагоги (як і в іудеїв, від гр. — зі­брання) були широко розповсюджені на півдні України. Один із та­ких — Тепла синагога з училищем для дітей-караїмів — існувала в дореволюційній Одесі. Останній їхній храм у Криму закритий у 1959 р. в Євпаторії. Відтоді релігійні обряди українські караїми відправляють в домашніх умовах.








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.