Християнство та його місце в культурному житті України

В останні 10 років до традиційного протистояння римо-католицької, православної й протестантської церков доєдналося особ­ливо гостре протистояння в середовищі самого православ'я. Справ­жня війна за церкви, єпархії й парафіян розгорнулася на ґрунті од­вічного православного архетипу «один народ, одна держава — одна церква». Найгостріші суперечки в західних областях України про­ходять між представниками Української католицької церкви візан­тійського обряду й Української православної церкви, а у східних областях — між православними Київського й Московського патрі­архатів. До цієї боротьби долучаються претензії на загальноукраїн­ську державну церкву Української автокефальної церкви.

Українська православна церква (УПЦ) — православне церковне утворення, узаконене в структурі Російської православної церкви її Архієрейським собором у січні 1990р. шляхом надання широкої адміністративної автономії при одночасному збереженні канонічного підпорядкування Московському Патріархату існуючому в Україні ек­зархату. Метою цієї половинчастої акції Російської Церкви була про­тидія прагненням православ'я України мати свою автокефалію. Це свідчило про те, що у вирішенні проблем церковного життя керів­ництво РПЦ йде в руслі загальної політики Росії за утримання Укра­їни в орбіті своїх стратегічних інтересів.

Українська православна церква Київського Патріархату (УПЦ КП) - одна з православних церков України, утворена в червні 1992 р. на об'єднавчому соборі, в роботі якого брали участь ієрархи, ієреї й миряни, що представляли очолювану Патріархом Мстиславом (Скрипником) Українську автокефальну православну церкву (УАПК), і представники тієї частини очолюваної митрополитом Київським і всієї України Філаретом (Денисенком) Української православної церкви, яка визнала необхідність автокефальної церкви в незалежній державі. Главою об'єднаної церкви було визнано главу УАПЦ Мстислава. По його смерті патріархом Київським і всієї України-Русі став Володимир (Романюк). В утворенні УРЦ КП втілилась давня мрія українців про духовну самість у православному світі й реалізу­валось визнане православ'ям проголошене Новим Заповітом право кожного народу на свою Церкву, свого першоієрарха. Але через дип­ломатичну й активну церковно-політичну діяльність Московського Патріархату канонічність УПЦ КП ще не визнається помісними пра­вославними церквами.

Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ) — діюча в Україні православна церква. Є також у США, Канаді, Австралії та ін. країнах, де переживають українці. Прихильники ідеї автокефалії

православ'я в Україні прагнуть повної незалежності їхньої Церкви й насамперед від Московської Патріархії. Після декількох історичних спроб автокефалія була проголошена в жовтні 1921 р. на Всеукраїн­ському Православному Церковному соборі, який затвердив канони УАПЦ, її внутрішній устрій, обрав ієрархію Церкви тощо. Проте в січні 1930 р. на III Всеукраїнському Православному соборі було прий­няте рішення про саморозпуск УАПЦ, значна частина її діячів була арештована за звинуваченням в участі в Союзі визволення України. Нове відродження УАПЦ почалося в роки Великої Вітчизняної війни в західних областях України. Після війни утворюється декілька цер­ковних формувань в СІЛА, Канаді, Англії, Австралії, Південній Аме­риці тощо. По отриманні Україною незалежності УАПЦ частиною своїх ієрархів і мирян увійшла до УПЦ КП. Інша частина, не підтри­мавши об'єднання, у вересні 1994 р. обрала свого Патріарха — Во­лодимира Ярему, який взяв ім'я Дмитрія. В червні 1995 р. відбулася реєстрація УАПЦ. Громади УАПЦ, яких нині нараховується близько 1200, діють в основному в Галичині (1100).

Українська греко-католицька церква (УГКЦ) — українська като­лицька церква (візантійської обрядової традиції), яка постала внаслі­док укладення Берестейської унії (1596) Київської митрополії з Апо­стольським престолом у Римі. Одна з традиційних історичних цер­ков українського народу, її поява привела до поділу українського на­роду за конфесійною ознакою на православних (дезуніатів) та като­ликів (уніатів), що перешкоджало консолідації народу в боротьбі за єдину державу. Це не єдина в світі уніатська церква, що виникла як спроба подолання розколу християнства. Уніатство - церковний рух, спрямований на приєднання до католицької церкви через унію однієї зі східних православних церков або її частини за умови ви­знання останніми католицької догматики й збереження притаманних їм традицій, обрядів, елементів церковного устрою.

Впродовж XVIII - XIX ст. УГКЦ еволюціонувала в традиційне віросповідання корінного насе­лення Галичини і Закарпаття.

Окрім УКЦ на теренах України відкриті приходи національних католицьких приходів, підпорядковані Папському нунцію в Україні, їхніми прихожанами є не лише громадяни іноземних держав, що пе­ребувають в Україні, але й українці, котрі ще з радянських часів хо­дили до таких приходів, стали вірними Католицької церкви.

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 663;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.