Сучасні й нетрадиційні релігійні групи

Рух «Харе Крішна» (Міжнародного Товарис­тва Свідомості Крішни), якому надано офіційного дозволу на діяль­ність в Україні 1990 р., а в 1995 р. зареєстровано Всеукраїнський центр громад Свідомості Крішни, який є керівним органом об'єд­нання послідовників кришнаїзму. У всіх областях України діють 46 громад МТСК, з них зареєстрованих — 26. Найбільші центри — Київ, Донецьк, Одеса. МТСК проводить соціальне важливі благодій­ницькі акції: «їжа для життя», боротьба з наркоманією, реабілітація ув'язнених тощо. Крім «модних» тепер орієнталістичних релігійних течій, які поєднують східну традицію з сучасними досягненнями в науці й психології, з'являються й суто сайєнтологічні релігійні гру­пи. Більшість сайєнтологічних та езотерічних груп намагаються по­єднати (часто через медитативні практики) ідеї високої духовності, філософічність й оздоровчі програми. Сам термін сайєнтологія похо­дить від анг. science — «наука» й грецького кореня logos — «вчен­ня». З самої назви видається, яке значення набувають останні досяг­нення людського знання в цих релігійно-філософських теоріях. У різних містах України діють ще не зареєстровані гро­мади Церкви Сайєнтології, часто виступаючи в якості чогось промі­жного між Еліт-клубом і групою мережного маркетингу.

Можливо, однією з характерних рис сучасної української релігій­ної ситуації є космологізація й естетизація релігійності. На цій хвилі працюють такі езотерично-космологічні громади, як Реріхівське това­риство (тільки в Одесі — 2 громади, які будують свою роботу навколо вчення сім'ї Реріхів й книги О. Реріх «Агні Йога») й послідовники вчення Олеся Бердника, що в своїх фантастичних повістях описував майбутнє, в якому находять місце знання та вміння древніх слов'янсь­ких волхвів і чаклунів (був репресований у період «застою»).

Поруч з науково-філософським осмисленням старих релігій, іс­нує в Україні й неоязичництво.

Незначну частину релігійного життя України складають і ради­кальні сатанинські секти, майже повсюди незареєстровані. їхніми основними вірними є молодь, яка сприймає це об'єднання як змогу разом слухати «тяжку» музику й проводити «змістовно» час. Біль­шість таких груп належить до типу сект з харизматичними лідерами на чолі. Таке середовище часто має криміногенний характер, учасни­ки їх часто перебувають у глибокому депресивному стані, схильні до самогубств, подеколи — колективних.

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 704;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.