Види податків в Україні та порядок їх нарахування.

Законом України "Про систему оподаткування" від 25 червня 1991 р. № 1251 передбачено справляння на території України 28 загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платежів) (рис.5.4). Проте не всі зазначені в законі податки і збори сьогодні справляються.

Серед загальнодержавних податків особливе місце в податковій системі займають податки, якими обкладаються процеси споживання, та податки на доходи і прибутки.

Крім того, в Україні справляються ще два загальнодержавних податки, які передбачені не Законом України "Про систему оподаткування", а іншими нормативно-правовими актами:

єдиний податок, введений як альтернативна система оподаткування для суб'єктів малого підприємництва з 1 січня 1999 р. Указом Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 3 липня 1998 р. № 727/98;

фіксований прибутковий податок, передбачений Декретом Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян" як варіант альтернативного оподаткування фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності.

Рис.5.4. Перелік загальнодержавних податків і зборів в Україні

В Україні місцеве оподаткування здійснюється на основі Декрету Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори" від 20 травня 1993 р. № 56-93, а також Закону України "Про систему оподаткування" від 25 червня 1991 р. № 1251-XII зі змінами і доповненнями.

Згідно із чинним законодавством, місцеві податки і збори — обов'язкові податки і збори, які встановлюються органами влади базового рівня управління згідно з чинним законодавством України, є обов'язковими до сплати на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць і зараховуються в їх бюджети (рис.5.5).

Місцеві податки і збори самостійно встановлюються органами місцевого са­моврядування в межах переліку і граничних розмірів ставок, затверджених Верховною Радою України.

Місцеві ради в межах своєї компетенції мають право вводити пільгові по­даткові ставки, повністю скасовувати окремі місцеві податки і збори, обов'язковість введення яких не встановлена чинним законодавством, а також звільняти від їх сплати певні категорії платників чи надавати відстрочення окремим платникам.

Рис.5.5. Місцеві податки і збори, що справляються в Україні

Згідно з чинним законодавством в Україні справляються такі місцеві податки і збори.

Комунальний податок: справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств. Його граничний розмір не повинен перевищувати 10 % річного фонду оплати праці, обчисленого з урахуванням розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Цей податок нараховується та сплачується щомісячно в строки, передбачені законодавством.

Податок з реклами сплачується з усіх видів оголошень і повідомлень, які передають інформацію з комерційною метою. Граничний розмір податку з реклами не повинен перевищувати 0,1 % вартості послуг з розміщення одноразової реклами та 0,5 % за розміщення реклами на тривалий час. Податок з реклами сплачується рекламодавцями під час оплати послуг з установлення і розміщення реклами.








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 937;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.