Виконання в Україні рішень іноземних судів і арбітражних судів.

Відповідно до положень Господарського процесуального кодексу України порядок виконання в Україні рішень іноземних судів і арбітражних судів визначається відповідними міжнародними договорами України. Рішення іноземного суду або арбітражного суду може бути пред’явлено до примусового виконання протягом року з моменту набрання рішенням законної сили. Таким чином, судове рішення має виконавчу силу лише в межах тієї держави, суд якої постановив це рішення. Для виконання рішення за межами тієї держави необхідно особливе розпорядження, яке має назву «екзекватура» (з латини – «нехай буде виконано»), тобто при виконанні рішень іноземних судів керуються міжнародними договорами України.

Під час виконання рішень щодо іноземців, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб, які відповідно проживають (перебувають) чи зареєстровані на території України або мають на території України власне майно, яким володіють самостійно або разом з іншими особами, застосовуються положення закону. У разі невиконання вищезазначеними особами рішень державний виконавець звертається до компетентних органів з поданням про заборону в'їзду в Україну чи видворення за межі України таких осіб відповідно до Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

Відповідно до ст. 81 порядок виконання в Україні рішень іноземних судів і арбітражів встановлюється відповідними міжнародними договорами України, законом та іншими законами України.

 

Питання для самоконтролю:

1. Юридична природа екзекватури.

2. Порядок виконання рішень іноземних судів на території України.

3. Поясніть основні засади застосування принципу «національного режиму».

 


 

 


[1] у розумінні Кодексу торговельного мореплавства України № 176/95-ВР від 23.05.1995 р. із змінами та доповненнями.








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 784;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.