Виконання навички: видалення стороннього тіла із дихальних шляхів

Спробувати вказівним або 2-3 пальцями руки увійти в глотку до основи язика і пальцями як пінцетом, захопити стороннє тіло.

Покласти потерпілого на бік обличчям до себе, притримуючи за плече лівою рукою, нанести долонею між лопатками 4-5 сильних ударів.

Покласти потерпілого на спину, схрестивши руки в надчеревній (епігастральній) ділянці під самим мечоподібним відростком, здійснити декілька активних поштовхів знизу догори у напрямку грудної клітки.

Буває, що безглуздий випадок перекриває шлях до досягнення намічених планів, великих і малих цілей, або кардинально змінює ваше життя. Що робити, якщо близька людина потрапила у біду? Як мінімум, пройти школу надання першої допомоги.

У цій методичці мова йтиме про видалення стороннього предмета з дихальних шляхів - ситуації не такої вже і рідкісної у дітей і дорослих. Як це правильно робити.

Найчастіше люди давляться під час їжі, і, коли поблизу хто-небудь є, це збільшує шанси потерпілого одержати допомогу. Однак у даній ситуації важливо не розгубитися і діяти грамотно. Ці хвилини можуть врятувати чиєсь життя.

Й КРОК

Перш ніж розпочинати які-небудь дії, переконаєтеся в тому, часткова або повна непрохідність дихальних шляхів у людини, що подавилася. Якщо потерпілий у стані відповідати голосом на ваші питання, якщо він може кашляти, значить, непрохідність у нього часткова.

У цьому випадку просто будьте поруч з людиною, що подавилася, заохочуйте її бажання прокашлятися. При цьому бити потерпілого по спині не треба. У подібних випадках кашель - найефективніший засіб.

Й КРОК

Якщо людина, що подавилася, не може говорити та кашляти, значить - справа погана. Потрібно діяти!

Встаньте збоку та трохи за потерпілим. Підтримуйте його груди однією рукою і досить сильно нахиліть його вперед. Таке положення допоможе сторонньому предмету, якщо він зрушиться, вийти назовні, а не потрапити назад у дихальні шляхи.

Зробіть 5 різких ударів між лопатками потерпілого. Робіть це основою долоні вашої вільної руки прийом Геймліха.

Й КРОК

Якщо попередня техніка не допомогла, скористайтеся іншою - поштовхами в живіт.

Трохи пригнувшись, встаньте за потерпілим, обхопивши верхню частину його живота обома руками. Нахиліть людину, що подавилася, трохи вперед. Стисніть руку в кулак та покладіть її на верхню частину живота постраждалого (на два пальці вище його пупка).

Притримуйте кулака зверху іншою рукою. Зробіть різкий поштовх, спрямований всередину і нагору. Повторіть цю дію, надавлюючи не більше п'яти разів прийом Геймліха. Якщо ваші дії не дали результату, викликайте «швидку».








Дата добавления: 2015-02-03; просмотров: 987;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.