Техніка виконання. 1). Якщо можливо, обробіть антисептичним розчином та відмежуйте шкіру передньої поверхні шиї стерильними серветками.

1). Якщо можливо, обробіть антисептичним розчином та відмежуйте шкіру передньої поверхні шиї стерильними серветками.

2). Пропальпуйте крікотиреоїдну зв'язку нижче щитовидного хряща по середній лінії шиї. Зафіксуйте трахею рукою.

3). З'єднайте шприц (5 мл), наповнений рідиною з ангіокатетером 12-14-го калібру і проколіть шкіру над персневиднощитовидною зв'язкою по середній лінії; спрямуйте катетер униз під кутом 45° до поверхні шкіри (мал. 32).

4). Обережно проводьте катетер, підтягуючи до себе поршень шприца.

5). Припиніть проведення, коли почне аспіруватися повітря, що підтверджує положення катетера у просвіті трахеї.

6). Проведіть катетер по голці дистальніше в трахею, після чого витягніть голку.

7). Приєднайте адаптер (3,0 мм) педіатричної ендотрахеальної трубки до канюлі катетера.

8). Приєднайте перехідник до кисневої трубки і до адаптера педіатричної ендотрахеальної трубки.

9). Подавайте 100%-ний кисень зі швидкістю 15 л/хв.

 

Трахеостомія (мал. 29 б). Пацієнта укладають так само, як при конікотомії. Обробку операційного поля і місцеву анестезію проводять аналогічно. По середній лінії гортані знизу вгору роблять розріз шкіри, зупиняють кровотечу, оголюють хрящі гортані і розсікають два кільцеподібних хряща нижче перстневидного хряща. Отвір, що утворився розширюють ранорозширювачем Труссо і вводять в трахею трахеотомічну трубку з канюлею. Трубки фіксують марлевою смужкою, обв'язавши її навколо шиї пацієнта.

Якщо виконати трахеостомію або конікотомію неможливо, для порятунку життя пацієнта використовують пункційну трахеостомію (мал.29в). По середній лінії гортані нижче рівня перстневидного хряща в трахею на глибину 2 см вколюють одну- дві товстих голки від інфузійної системи. Звук руху повітря в просвіті голки говорить про те, що її положення вибрано правильно. У просвіт голки можна ввести катетер для катетеризації підключичної вени, голку видалити, а катетер фіксувати до шкіри пластиром.

Постійна санація верхніх дихальних шляхів. Цей захід є дуже важливим для підтримки прохідності верхніх дихальних шляхів. Скупчення слизу в дихальних шляхах, інтубаційній або трахеостомічній трубці значно погіршує вентиляцію легенів і може призвести до наростання дихальної недостатності.

У пацієнтів, що знаходяться в несвідомому стані, але з самостійним диханням, скупчується виділення яке необхідно відсмоктувати з ротової порожнини грушовидним балоном або електровідсмоктувачем. Слід періодично проводити перкусійний масаж грудної клітини (лупцювання), щоб з нижніх дихальних шляхів краще відходила мокрота. Кілька разів на день треба створювати постуральний дренаж, тобто укладати пацієнта в положення, що сприяє руху мокротиння у верхні дихальні шляхи. Для цього зазвичай опускають головний кінець ліжка. Постуральний дренаж протипоказаний при черепно-мозковій травмі, пухлині головного мозку, порушенні мозкового кровообігу, набряку легенів і деяких інших станах.

 

Апарат портативний штучної вентиляції легенів для служби швидкої медичної допомоги А-ИВЛ/ВВЛ-"ТМТ" призначений для проведення керованої штучної вентиляції легенів (ИВЛ) і допоміжної штучної вентиляції легенів (ВВЛ) киснево-повітряною сумішшю в умовах виїзної служби інтенсивної терапії й реанімації, вдома, у медичному транспорті, при рятувальних заходах, а також у палатах інтенсивної терапії в медичних лікувальних установах. Апарат призначений для дорослих і дітей від одного року й старше. Апарат забезпечує: - керовану ИВЛ із перемиканням дихального циклу за часом, з активним вдихом і пасивним видихом; - допоміжну ИВЛ (ВВЛ) у режимах відзиву на дихальні зусилля пацієнта ("на вимогу"") і примусової подачі дихального газу при відсутності дихального зусилля пацієнта ("автоматичний").

Апарат ШВЛ екстреної допомоги Microtak 920 plus, вага якого лише 2,5 кг, робить можливим проведення штучної вентиляції легень в екстремальних умовах.

Загальні характеристики:

- електронний волюметричний апарат штучного дихання з мікропроцесором для використання як у стаціонарах, так і на машинах швидкої допомоги (повітряного або наземної) у випадках виникнення надзвичайних ситуацій, а також у відділеннях інтенсивної терапії та для відновлення після застосування засобів анестезії;

- оснащений клапаном позитивного тиску в кінці видиху, а також шлангом для подачі повітря і виходом для подачі кисню;

- кнопки для забезпечення дихання пацієнтів різного віку;

- оповіщення про виникнення максимально допустимого тиску, розгерметизації контуру, розрядження батареї та припинення подачі газу;

- має змішувач зовнішнього повітря і дозволяє здійснювати налаштування в діапазоні 50 -100% кисню;

- легко і швидко збирається;

- простий в очищенні і стерилізації шланга пацієнта;

- вбудований монітор: відображає рівень тиску в дихальних шляхах (максимальне, позитивного тиску в кінці видиху).

Режими вентиляції:

CMV - допоміжна вентиляція;

SIMV - синхронізованою зміною.

Живлення: від лужних батарей типу АА і внутрішнього нікель-кадмієвого акумулятора з зарядкою через 22 години.

 

Тестовий контроль:

 








Дата добавления: 2015-02-03; просмотров: 1129;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.