Традиційні релігії Японії

Традиційна релігія Японії — Синтоїзм.

Синто («шлях духів») — визначення світу надприродного, богів та духів (камі), які здавна шанувалися японцями. Об'єктами вшанування були божества землі і ланів, дощу й вітру, лі­сів і гір (найперша, Фудзіяма). Найпоширенішими були ритуали й свята, пов'язані з землеробським циклом. Померлих супроводжува­ли в інший світ з близькими їм людьми та речами. Але всі вони -глиняні копії (ханиви) - старанно виготовлялися за спеціальною технологією в повному розмірі.

Космологія синтоїзму, подана в міфах, виводить світ з божест­венного шлюбу перших богів — Ідзанагі та Ідзанамі. Ідзанамі поме­рла підчас перших родів (первістком було божество вогню). Не маю­чи змоги врятувати з царства мертвих свою дружину, Ідзанагі з свого тіла породив світ. Зокрема, з його лівого ока постала богиня сонця Аматерасу, нащадком якої був великий Дзимму — перший легендар­ний імператор Японії, власне «Ніпон» — «Країни вранішнього Сон­ця». Саме тому титул імператора — тенно - небесний государ - або мікадо — нащадок небесних богів. Аматерасу виступає й як по­кровителька землеробства, ремесел тощо.

Храм синто поділяється на дві частини: закриту внутрішню (хонде), где звичайно зберігаються символи камі, талісман — синтай («тшо бога», яким може бути спис, камінь, рослина тощо), й зовніш­ні зал для молінь (ханден). Вірні заходять в хайден, зупиняються яеред вівтарем, кидають в ящик монетку-пожертву, кланяються й плескають в долоні (аби привернути увагу камі), говорять молитву (можна подумки) і уходять. Раз чи двічі на рік в храмі буває пишне свято з яскравим богослужінням і багатими жертвоприношеннями, ходами з паланкінами, куди на час переселяється з ситея дух божест­ва. Жерці виглядають доволі святково. В інші дні священики вигля­дають і поводяться майже так само, як і вірні.

Синтоїзм, як державна релігія, в країні існував у декількох формах:

- тенноїзм — культ імператору (тенно) і його предків;

- династичний синтоїзм — культ, що особливо вшановується ім­ператорською сім'єю, яка нібито перебуває в родинних стосун­ках з камі;

- храмовий синтоїзм — культ різних, в тому числі і місцевих, камі;

- домашній синтоїзм — культ власних предків родини.

В Японії завжди існував і так званий вульгарний синтоїзм, який включав в себе систему давніх шаманських культів і повір'їв.

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 861;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.