Сучасний стан індуїзму

Сьогоднішня картина релігійного життя в Індії досить строка­та. Це пов'язано із строкатістю етнічного і класового складу насе­лення Індії. Тут можна зустріти витончені форми релігійно-філо­софських систем Веданти і широке розповсюдження народних культів Шіви, Вішну і Крішни, а також грубі обряди у вигляді оргій. Індуїзм завжди відрізнявся віротерпимістю, здатністю вбира­ти культи інших народів. З іншого боку, існує прозелітизм, тобто заборона на перехід окремих осіб в індуську віру. На цьому шляху стоїть вчення про касти, якому надано сакрального характеру. Для того щоб вважатися індусом, необхідно за народженням належати до певної касти. Саме це положення стало на шляху до перетворен­ня індуїзму у світову релігію.

Не дивлячись на законодавчу заборону, в Індії до цього часу іс­нують біля 70 млн. недоторканих — людей, яким заборонено корис­туватися криницями загального користування, ходити правою сторо­ною вулиці, відвідувати храми. Хоча для них виділені квоти місць у парламенті, вищих учбових закладах, в сільській місцевості все ще зберігаються традиції неприязні по відношенню до цих людей. Спроби недоторканих скористатися своїми законними правами, як правило, призводять до погромів.

Як і раніше, індуїзм поділяє індійське суспільство на касти, приписує їм певні норми поведінки, регламентує життя індусів.

Уряд Індії, поважаючи релігію, намагається якось модернізува­ти її, звільнити від найбільш диких звичаїв і вірувань, хоча на побу­товому рівні зробити це все ще не вдається.








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 619;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.