Формування і розвиток предмета дисципліни “Економіка праці і СТВ”. Завдання, які вирішує дисципліна

 

1. Barry Duncan Emona DATEx Lab Manual, Volume 2 - Experiments in Modern Analog & Digital Telecommunications. Australia: Emona Instruments Pty Ltd, 2007

2. Введение в NI ELVIS, Barry Paton : Dalhousie University, 2007

 

Лекції з дисципліни

Економіка праці і соціально-трудові відносини

Тема 1. ОБ’ЄКТ, ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Формування і розвиток предмета дисципліни “Економіка праці і СТВ”. Завдання, які вирішує дисципліна

Навчальна дисципліна “Економіка праці і СТВ” є однією з основних, що формують майбутнього фахівця — бакалавра та спеціаліста в галузі економіки.

Метою та завданням дисципліни є сприяння глибокому вивченню теоретично-методологічних і соціально-економічних питань у сфері трудових відносин в суспільстві. Предметом дисципліни є теоретичні та практичні проблеми ефективного використання робочої сили.

Ця дисципліна не стоїть осторонь від інших, а навпаки — взаємопов'язана з ними. В основу курсу покладено економічну теорію, яка дозволяє зрозуміти процеси та явища, що відбуваються на різних етапах розвитку суспільства, відбиваючи їх крізь призму людських відносин та впливу на людські ресурси — основний чинник вироб­ництва.

“Економіка праці і СТВ пов'язана із економікою підприємств, оскільки розглядає питання управління персоналом, його організації, мотивації, нормування й оплати праці у контексті основних техніко-економічних показників діяльності суб'єктів ринку. Вона також використовує основні положення, підходи і прийоми економічної статистики. Питання, пов'язані з проблемами в галузі трудових ресурсів, соціальної політики і соціального партнерства, тісно пере­плітаються з програмними питаннями дисциплін "Державне регу­лювання економіки", "Соціальна політика" та "Трудове право". Питання динаміки населення і трудових ресурсів ґрунтуються на по­ложеннях дисципліни "Демографія". Торкаючись питання регулю­вання попиту та пропозиції на робочу силу, "Економіка праці" запо­зичає теоретичні основи з дисциплін "Ринок праці" і "Міжнародний ринок праці". Аналогічно перетинається "Економіка праці" з дис­ципліною "Менеджмент продуктивності", у якій докладно розгляда­ються питання управління чинниками виробництва з метою підви­щення продуктивності на різних рівнях управління економікою.

Предметом дисципліни “Економіка праці” є праця, взає­мовідносини між людьми в процесі трудової діяльності, розвиток і використання трудового і творчого потенціалу працівників, під­вищення ефективності і дохідності праці та рівня її оплати.

Мета дисципліни полягає у формуванні у студентів системи теоретичних і практичних знань з питань регулювання со­ціально-трудових відносин, оплати праці, стимулювання опти­мального використання ресурсів і підвищення продуктивності, ефективності праці, планування праці.

Завдання дисципліни:

* висвітлення теоретичних аспектів сучасних проблем еко­номіки праці;

* формування у студентів практичних навичок і вмінь до управління працею;

* розвиток здібностей до науково-дослідної роботи, само­стійності і відповідальності у роботі;

* формування професійних здібностей у майбутніх фахівців щодо вирішення проблем економіки праці.








Дата добавления: 2015-01-24; просмотров: 1306;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.