Евакуація у випадку пожежі

У першу чергу необхідно установити, як і в якому порядку повинна відбуватися евакуація людей і майна і місце, призначене для збору речей. Зрозуміло, головною метою є порятунок людського життя і все інше повинне будуватися на цій концепції.

Усі суспільні і виробничі приміщення повинні бути постачені аварійними виходами, чітко позначеними, не занадто довгими, гарантуючими швидкий, без утруднень, прохід. Двері повинні завжди відкриватися зсередини. У цих проходах не повинні знаходитися сторонні предмети, сходинки, двері, що обертаються, а також пальні матеріали, стіни повинні бути зроблені з вогнестійких матеріалів. Окремо повинні бути передбачені інші шляхи порятунку: зовнішні сходи, виходи на дахи, балкони і вікна. Сход повинні бути без єдиного запору і готові до використання в будь-який момент навіть тоді, коли звичайно користуються тільки ліфтом.

На жаль, часто ці правила не дотримуються: виходи бувають закриті на ключ, щоб уникнути непрошених гостей. Філософія "з ким завгодно, тільки не зі мною" може привести до великих лих. Не забувайте також, що ліфт не вважається шляхом евакуації, навпроти ним ніколи не слід користуватися у випадку пожежі. Кожна людина повинна знати, яким образом швидко залишити приміщення при виникненні пожежі. Для цього треба проводити загальні спеціальні навчання у всіх організаціях, установах і підприємствах.

Під час гасіння пожежі і порятунку людей необхідно пам'ятати, що дорослі найчастіше в стані привернути до себе увагу, дати знати про свою присутність. Якщо вони захоплені зненацька вогнем або димом і від цього непритомніють, то шукати їх потрібно, в основному, поруч із сходами, у вікон або інших можливих виходах.

Хворі люди, що не в змозі рухатися, можуть знаходитися в ліжках, на стільцях або поруч з ними. Великі складності виникають при пошуках на пожежах дітей. Звичайно вони ховаються в місцях, що дорослим не приходить у голову, тому з їх виявленням і порятунком часто спізнюються.

Після порятунку всіх людей, перша задача - заспокоїти їх, потім перевести в безпечне місце, використовуючи найбільш коротку з усіх можливих доріг. Під час пожежі, як і при інших катастрофах, можливе виникнення паніки. Найбільше часто це зустрічається в місцях випадкових скупчень людей: кінотеатрах, театрах, ресторанах, готелях і т.д. На роботі й у навчальних закладах, де люди добре знають приміщення й один одного, паніка буває рідше, хоча завжди існує її можливість, яку не можна ні виключити, ні передбачати.

Для того, щоб запобігти вплив на людей небезпечних факторів пожежі повинна бути передбачена можливість швидкої евакуації учнів з будинку.

Час евакуації визначається відстанню від робочого місця до виходу назовні. Максимальна відстань від найбільш віддаленого робочого місця до евакуаційного виходу не повинна перевищувати 100 м.

Ліфти й інші механічні засоби транспортування людей не відносяться до шляхів евакуації.

Виходи вважаються евакуаційними, якщо вони ведуть:

- із приміщення першого поверху безпосередньо назовні через вестибуль, коридор, сходову клітку;

- із приміщення будь-якого поверху, крім першого, у коридор, що веде на сходову клітку, що має вихід безпосередньо назовні або через вестибуль;

- із приміщення в сусіднє приміщення на цьому ж поверсі, забезпечене виходами, зазначеними вище.

У навчальних і спальних корпусах шкіл, шкіл-інтернатів і дитячих будинків, у будинках дитсадків і інших навчально-виховних (оздоровчих) закладах повинне бути не менш двох евакуаційних виходів із приміщень.

Сходові клітки, евакуаційні виходи, проходи, коридори, тамбури повинні утримуватися постійно вільними і нічим не захаращуватися. Заборонено зберігати під сходовими прольотами пальні матеріали.

Усі двері евакуаційних виходів повинні відкриватися в напрямку виходу з приміщення.

Під час перебування дітей у будинку двері евакуаційних виходів дозволяється замикати тільки зсередини (на гачки, засувки), що легко відкриваються.

Для забезпечення швидкого відкривання дверей в установі повинні бути два спеціальних комплекти ключів з номерними бирками, що відповідають номерові виходу. Один комплект знаходиться в чергового, другий – постійно зберігається у визначеному місці, відомому всьому обслуговуючому персоналові навчального закладу.

Категорично забороняється забивати наглухо цвяхами двері запасних виходів.

Забороняється встановлювати металеві прути або жалюзі на вікнах приміщень, у яких знаходяться діти, а також оклеювати ці приміщення шпалерою або папером і фарбувати дерев'яні стіни (стелі) олійними фарбами і нітрофарбами.

 








Дата добавления: 2015-01-09; просмотров: 984;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.