Порядок і послідовність дій на випадок виникнення пожежі

При виявленні пожежі (загоряння) необхідно негайно викликати пожежну охорону: подзвонити в місцеву пожежну частину по тел. 01 і дати сигнал для добровільної дружини, повідомити керівника закладу про виникнення пожежі.

Евакуацію учнів і обслуговуючого персоналу варто починати з приміщень, де виникла пожежа, а також із приміщень, яким загрожує поширення пожежі. Всі евакуйовані повинні негайно залишити будинок через коридори і запасні виходи.

Перевірити евакуйованих по кількості і за списком.

Направити всіх евакуйованих у зазначене безпечне місце.

Гасіння пожежі організується і проводиться негайно з моменту його виявлення співробітниками, не зайнятими евакуацією. Для гасіння пожежі використовувати всі наявні в наявності засобу пожежегасіння.

Для зустрічі викликаної пожежної частини або дружини необхідно виділити особу з обслуговуючого персоналу, що повинна чітко інформувати начальника прибулої пожежної команди про те, що всі учні і співробітники евакуйовані з палаючого або задимленого будинку й у яких приміщеннях залишилися люди.

Необхідно швидко реагувати на пожежу, використовуючи всі доступні засоби для гасіння вогню (пісок, вода, покривала, одяг, вогнегасники і т.п.).Вогонь, який не можна цілком приборкати в найкоротший час, вимагає роботи пожежних. Дзвонити в пожежну охорону треба відразу ж, а не тоді, коли буде вже пізно. Виклик повинний містити чітку інформацію про місце пожежі, його причини і ймовірну погрозу для людей. Треба назвати своє ім'я і дати свій номер телефону для одержання подальших уточнень.

Варто пам'ятати, що діти, злякавшись пожежі, можуть ховатися в самих затишних місцях, наприклад, під ліжком, і майже завжди не відзиваються на незнайомі голоси.

У задимлених приміщеннях небезпечно залишатися через присутність газу і токсичних димів: досить декількох ковтків диму і людина непритомніє. Для запобігання шкідливого впливу газу дуже важлива швидка евакуація. Якщо згасити полум'я неможливе, після порятунку людей варто забрати балони з газом, автомобілі, можливі архіви, усі легкозаймисті матеріали і цінності.

У чеканні прибуття пожежних, людина, яка не розгубилася в даній ситуації, повинна координувати дії всіх потерпілих, зменшувати фактори горіння пожежі для запобігання її поширення, обливаючи водою або покриваючи мокрою полотниною найбільш небезпечні з погляду загоряння місця. Він повинний тримати ситуацію під контролем, щоб не створювати паніки.

Під час пожежі необхідно постійно використовувати воду для гасіння, закрити двері і вікна, тому що потоки повітря харчують вогонь, закрити газ, відключити електроенергію. У робочих приміщеннях зупинити працюючі машини і механізми, остудити водою легкозаймисті матеріали.

Відкриваючи палаючі приміщення, треба бути максимально уважним, тому що нове надходження кисню може підсилити полум'я. Для цих цілей краще використовувати ціпок, щоб діяти на відстані і по можливості з укриття. Якщо є дим, то потрібно йти, пригнувшись, закриваючи обличчя , а якщо необхідно - покривши голову вологою полотниною, рясно змочивши водою одяг.

Необхідно пам'ятати наступні правила:

- якщо є можливість загасити полум'я, краще рухатися проти вогню, намагаючись обмежити його поширення та "штовхаючи" вогонь до виходу або туди, де немає пальних матеріалів;

- завжди страхуйтеся мотузкою, коли треба йти вздовж коридорів, на дахи, у підвали й інші небезпечні місця, тому що в сильному димі важко відшукати зворотну дорогу;

- найбільш ефективне гасіння полум'я здійснюється з висоти на рівні вогню;

- якщо на людині зайнявся одяг, не дозволяйте йому бігти; поваліть його на землю, закутайте в покривало і рясно полийте. Ні в якому разі не роздягайте обпаленого, якщо одяг уже прогорів. Накрийте постраждалі частини тіла стерильною ватою;

- гасіть пожежу гідрантом або водою, з огляду на можливі руйнування предметів або несучих опор будинку. Важливо не кількість використовуваної води, а правильне її застосування;

- згасивши джерело загоряння, необхідно перевірити існування інших можливих вогнищ, що можуть перекреслити всі попередні зусилля.

Перевірки будівель треба проводити кілька разів протягом доби, особливо звернувши увагу на льохи, мансарди й інші маловідвідувальні приміщення. Під час пожежі часто існує небезпека для життя людей: можливі вибухи, недостатня видимість через дим, робота на висоті, незнання обстановки, від електричного устаткування, яке вийшло з нормального режиму - усе це вимагає максимальної уваги. При опіках лікування проводиться відповідно до їх важкості. Як перша допомога, можуть бути застосовані примочки з холодною водою, потім потрібна медична допомога.

У випадку пожежі пам’ятайте наступні правила:

- ніколи не біжіть навмання і ніколи не гайтеся на виході;

- уважно вивчите ситуацію, перш ніж утручатися;

- в першу чергу рятувати людей - людське життя важливіше будь-якого майна;

- для гасіння полум'я треба бити в його основу струменем вогнегасника або водою; найбільш ефективний струмінь вогнегасника – постійний та націлений;

- гасіння пожежі починати в одному місці і методично, не розосереджуючись, і тільки домігшись результату, переходити на іншу ділянку;

- якщо не вдається збити полум'я, поступово відступати, намагаючись, принаймні, тримати його під контролем, щоб вогонь не розпалювався;

- обов'язково пам'ятати про можливість обвалів і руйнувань;

- спостерігати за сусідніми з пожежею будинками, при необхідності обливаючи їх водою, щоб вони не зайнялись від іскор;

- стежити за усіма вогнищами пожежі поки, доти вони не будуть цілком погашені і не остигнуть;

- зробити все можливе для надання першої допомоги пораненим і обпаленим;

- після прибуття пожежних цілком підкоритися їхнім командам.

 

Знаки пожежної безпеки - це частина знаків безпеки, застосовуваних у всіх галузях народного господарства.

4 групи знаків: що забороняють, попереджують, вказують, а також сигнальні кольори(червоний, жовтий, зелений і синій).

Сигнальний колір - червоний; смислове значення - заборона, безпосередня небезпека, засіб пожежегасіння. Контрастний колір - білий.

Сигнальний колір - жовтий; смислове значення - попередження, можлива небезпека. Контрастний колір - чорний.

Сигнальний колір - зелений; смислове значення - розпорядження, безпека.

Контрастний колір - білий.

Сигнальний колір - синій; смислове значення - указівка, інформація.

Контрастний колір - білий.

 








Дата добавления: 2015-01-09; просмотров: 2731;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.