Технічні характеристики вогнегасників різних типів

Марка вогнегасника   Місткість, л   Маса заряду, кг Час виходу заряду, з Вогнегасна здатність Габарити, мм Маса з зарядом, кг
ВВ-2 1,4 30-40 10В* 440х220 6,5
ВП-1 - 1,0 13В* 285х110х110 2,2
ВПП-10 - - 670х350х215

* 10В — горіння 10 літрів бензину шаром 3 см, що знаходиться в листі, що має форму кола (13В — відповідно 13 літрів, 34В — 34 літра і т.д.)

 

Користування вогнегасниками. Читати відповідні інструкції під час пожежі не буває часу. Треба бути заздалегідь підготовленим до його виникнення, щоб відразу почати швидко і рішуче діяти. Небезпека, що виходить від диму, дорівнює небезпеці від полум'я, тому краще мати на собі маску або, хоча б, рушник. Необхідно наблизитися до вогню на безпечну відстань у кілька метрів і, нахиливши, ударити розподільником об твердий предмет. Тому що від полум'я йде сильний жар, те перший спробний струмінь потрібно направити в простір перед собою, а вже потім гасити палаючі предмети короткими і точними струменями, пам'ятаючи про те, що місткість судини обмежена і її вистачає лише на кілька хвилин. Остерігайтеся несподіваних спалахів полум'я. Використовуючи одяг і накидки для захисту від вогню, ніколи не надягайте синтетичні речі.

 

1.5Допоміжні засоби пожежегасіння - вода, сипучі матеріали, щільні не пальні тканини, протипожежний інвентар.

Найбільш традиційним засобом для гасіння пожеж є гідрант, що встановлюється усередині всіх суспільних будинків, за винятком складів, де знаходяться матеріали, що реагують з водою (бензин, солярка). Він повинний знаходитися в легкодоступних місцях і завжди бути готовим до використання. Принцип дії гідранта полягає в подачі великих обсягів води, призначеної для гасіння пожеж, коли горять звичайні матеріали (дерево, солома, папір, тканини). Її не можна використовувати у випадку пожежі електричної апаратури, що знаходиться під напругою, пальних рідин (бензин, ацетон, спирти) і для затоки речовин, що при реакції з водою виділяють токсичні або пальні гази (сода, калій, карбід кальцію). При роботі на пожежі треба також стежити, щоб вода не зіпсувала непальні матеріали, що знаходяться поруч, і устаткування.

При гасінні пожежі гарний ефект дає використання будь-якої несинтетичної накидки, що гасить вогонь, припиняючи доступ повітря до палаючого предмета. Треба накрити по можливості всю палаючу площу, не викликаючи руху повітря, що могло б підтримати вогонь. Пожежа в будинку часто виникає на кухні, де можна її згасити, використовуючи накидку. Вона годиться також для ліквідації загоряння електричної побутової техніки.

Для гасіння вогню також використовують пісок. Він придатний для невеликих пожеж, але не підходить для гасіння пальних рідин, тому що відразу занурюється на дно, а рідина продовжує горіти.

Є й інші способи. Навіть проста мітла, якщо вона обмотана мокрою ганчіркою, може служити засобом гасіння. Треба збивати нею полум'я для запобігання поширення вогню й іскор. Незважаючи на свою простоту, цей метод досить ефективний. У такий же спосіб можна використовувати зелені вітки, мокрі ганчірки, намотані на ціпок. Тому що швидкість вашої реакції прямо зв'язана з ефективністю гасіння пожежі, необхідно використовувати будь-який засіб, що знаходиться у вашому розпорядженні, пожертвувавши навіть пальто або піджаком щоб уникнути більш серйозних утрат.

Крім перерахованих вище протипожежних засобів, існують і інші, котрі можуть виявитися корисними. Це багор, сокира, кілька лопат, сходи, цебра або які-небудь контейнери, що легко транспортуються, бочки з водою, залізні загородження.

 








Дата добавления: 2015-01-09; просмотров: 1137;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.