Повітряно-пінний вогнегасник.

Рис.2. Повітряно-пінний вогнегасник ВПП-10.

Використовуються при гасінні пожеж класу А и В (папір, дерево, фарби і ЛЗР). Температура експлуатації від +5 до +50°С. Вогнегасний склад — розчин піноутворювача (ВПП) і кислотно-лужний заряд (ВХП). Перезарядження — один раз у рік.

Не допускається використовувати для гасіння електроустановок, що знаходяться під напругою!

ПРИНЦИП ДІЇ заснований на витисненні розчину піноутворювача надлишковим тиском робочого газу (повітря, азот, вуглекислий газ). При спрацьовуванні запірно-пускового пристрою проколюється заглушка балона з робочим газом. Піноутворювач видавлюється газом через канали і сифонну трубку. У насадці піноутворювач перемішується із засмоктуваним повітрям, і утворюється піна. Вона попадає на палаючу речовину, прохолоджує її й ізолює від кисню.

Порядок приведення в дію повітряно-пінного вогнегасника ВПП-10:

1. Зняти пломбу, висмикнути чеку 2. Натиснути на важіль або вдарити по кнопці 3. Направити насадку на вогнище пожежі і натиснути на важіль 4. Приступити до гасіння пожежі

Рис.3.

Вуглекислотні вогнегасники. Призначені для гасіння загорянь різних пальних речовин, горіння яких не може відбуватися без доступу повітря:
на промислових підприємствах, на транспортних засобах (залізничному, міському, морському), в електроустановках, що знаходяться під напругою до 1000 В, у музеях, картинних галереях і архівах.

Температура експлуатації від -10 до +50°С. Вогнегасна речовина - двоокис вуглецю. Перезарядження — один раз у 5 років.

 

Рис.4. Вуглекислотний вогнегасник ВВ-2.

Вуглекислотний вогнегасник містить вуглекислий ангідрид. Він ідеальний для будь-якої пожежі, тому що не псує устаткування і матеріали. Оскільки вуглекислий ангідрид не проводить електричного струму, можна використовувати цей вогнегасник для гасіння електроустаткування, навіть якщо воно під напругою. Зріджений газ, що знаходиться в балоні, під час використання вогнегасника переходить у газоподібний стан, створюючи сильне охолодження, перетворюючись частково в сухий лід і забираючи велику частину тепла. Тому що цей вогнегасник не наносить шкоди, він є ідеальним засобом для гасіння пожежі в місцях, де є картини, книги, килими та інші коштовні речі. Газ, що виходить з вогнегасника, не токсичний, але ядушливий і тому приміщення, де він був використаний, необхідно провітрити.

ПРИНЦИП ДІЇ заснований на витисненні двоокису вуглецю надлишковим тиском. При відкриванні запірно-пускового пристрою СО2 по сифонній трубці надходить до розтруба. СО2 зі зрідженого стану переходить у тверде (снігоподібне). Температура різко знижується (до -79ос). Вуглекислота, потрапляючи на палаючу речовину, ізолює її від кисню.

Порядок приведення в дію вуглекислотного вогнегасника ВВ-2:

 

1. Зняти вогнегасник і піднести до вогнища пожежі 2. Зірвати пломбу, висмикнути чеку 3. Перевести розтруб у горизонтальне положення і натиснути на важіль 4. Направити струмінь заряду у вогонь

 

Рис.5.

 

Порошкові вогнегасники заряджені вогнегасним порошком. Призначені для гасіння пожеж класу А, В, С або ВС, у залежності від типу застосовуваного порошку, а також електроустановок, що знаходяться під напругою до 1000 В. Температура експлуатації від

-40 до +50°С. Перезарядження — один раз у 5 років.

Використовуються наступні види порошкових вогнегасників:

- Закачні. Заряджені вогнегасним порошком і закачані інертним газом (азот, вуглекислий газ) до тиску 16 атм. Постачені запірними пристроями, що забезпечують вільне відкривання і закривання простим рухом руки. Манометр, установлений на голівці вогнегасника, показує ступінь працездатності вогнегасника, що є великою перевагою перед вогнегасниками з вбудованим джерелом тиску.

- З вбудованим джерелом тиску. Вогнегасники з вбудованим джерелом тиску (газогенератор, газовий балон) у режимі чекання знаходиться без тиску. Щоб привести їх у дію, необхідно ініціювати джерело тиску і лише через 30 сек. приступати до гасіння.

 

а) б)

Рис.6. Порошкові вогнегасники: а) ВП-1 (закачний), б) ВП-5 (з вбудованим джерелом тиску).

ПРИНЦИП ДІЇ закачного порошкового вогнегасника. Робочий газ заколисаний безпосередньо в корпус вогнегасника. При спрацьовуванні запірно-пускового пристрою порошок витісняється газом по сифонній трубці в шланг до стовбура-насадки або сопла. Порошок можна подавати порціями, потрапляючи на палаючу речовину, він ізолює її від кисню повітря.

Порядок приведення в дію закачного порошкового вогнегасника ВП-1:

 

  1. Направити сопло або стовбур-насадку на вогнище пожежі 2. Зірвати пломбу, висмикнути чеку 3. Натиснути на важіль 4. Приступити до гасіння пожежі  

 

Рис.7.

 

ПРИНЦИП ДІЇ порошкового вогнегасника з вбудованим джерелом тиску. При спрацьовуванні запірно-пускового пристрою проколюється заглушка балона з робочим газом (вуглекислий газ, азот). Газ по трубці підведення надходить у нижню частину корпуса вогнегасника і створює надлишковий тиск. Порошок витісняється по сифонній трубці в шланг до стовбура. Натискаючи на курок стовбура, можна подавати порошок порціями. Порошок, потрапляючи на палаючу речовину, ізолює її від кисню повітря.

 

 

Порядок приведення в дію порошкового вогнегасника з вбудованим джерелом тиску ВП-5:

 

 

1. Зірвати пломбу, висмикнути чеку 2. Підняти важіль до відмовлення або вдарити по кнопці 3. Направити стовбур-насадку на вогнище пожежі та натиснути на курок 4. Через 5 сек. приступити до гасіння пожежі  

 

Рис.8.








Дата добавления: 2015-01-09; просмотров: 5784;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.