Організація обліку коштів на рахунку в банку

Для збереження грошових коштів і проведення безготівкових розрахунків малим підприємствам в установі банку відкривають поточний рахунок з присвоєнням номера. Особовий рахунок ведеться банком у двох примірниках: 1-й — банку, 2-й — підприємству, як виписка з поточного рахунку. Також у виписках банку відображають рух грошових коштів і залишки.

Банки відкривають рахунки юридичним та фізичним особам згідно з Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 р. №492 та відповідно до договору на відкриття і обслуговування банківського рахунка. Банки можуть відкривати поточні, депозитні, бюджетні, позикові рахунки, субрахунки для філій, представництв тощо. Найбільш поширене сьогодні використання поточних та депозитних рахунків.

Поточні рахунки відкривають суб'єктам підприємницької діяльності для зберігання коштів і здійснення всіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України. Депозитні рахунки відкривають підприємствам, фізичним особам на підставі укладеного депозитного договору між клієнтом і банком. Зберігання коштів на депозитному рахунку передбачає виплату відсотків згідно з договором.

Банк реєструє всі операції по руху коштів на рахунку у виписці з рахунка, до якої додаються підтверджуючі документи. Загальновстановленої форми виписки немає, тому банк вибирає зручну для себе форму.

Періодично банк видає власникам рахунків виписки з поточного рахунка з копіями підтверджуючих документів. Вони перевіряються підприємством щодо відповідності поданим документам, при цьому встановлюється, чи всі записи стосуються підприємства — власника поточного рахунка. У виписці проставляється номер кореспондуючого рахунка. Виписка є основою для записів до регістрів бухгалтерського обліку операцій на поточному рахунку, при цьому записи банку і підприємства мають бути ідентичними.

Якщо при перевірці виписки банку підприємство встановило, що якась сума в банку неправильно записана (зарахована або списана), то воно повторює цю помилку банку і надсилає до банку письмове повідомлення про це. Усі помилки банку відображаються в кореспонденції з рахунком «Розрахунки за претензіями».

Виписка банку заміняє собою регістр аналітичного обліку за поточним рахунком, а тому обов'язково має містити дату, номер документа, короткий зміст операцій і суми записів на дебеті та кредиті, а також залишки коштів на початок і кінець періоду.

Джерелами надходження на поточний рахунок малого підприємства в установи банку є грошові кошти, одержані від покупців за реалізовану продукцію, за надані послуги іншим підприємствам та організаціям, кредити банку тощо.

Основними напрямками вибуття грошових коштів малого підприємства з установи банку є розрахунки з постачальниками за одержані товарно-матеріальні цінності, за послуги, що надаються ними, погашення кредитів банку, платежі до бюджету та соціальні фонди, розрахунки з робітниками та службовцями по заробітній платі.

Усі операції на поточних рахунках виконуються за первинними документами встановленої форми, єдиними для підприємств всіх галузей. При зарахуванні грошей на поточний рахунок не потрібна згода його власника. Проте всі платежі з поточного рахунка виконуються, як правило, банком за розпорядженням власника рахунка в межах вільного залишку коштів.

Без погодження з власником поточного рахунка оплачуються лише виконавчі листи за приписом судових органів та інші документи, зокрема несплачені вчасно платіжні вимоги-доручення, платіжні доручення, пов'язані зі стягненням прострочених платежів до бюджету тощо.

Якщо коштів на поточному рахунку для оплати пред'явлених документів не вистачає, тоді встановлюється така послідовність: виплата заробітної плати з відрахуванням органам соціального страхування, платежі до бюджету, погашення заборгованості постачальникам.

Виписки банку являються регістрами аналітичного обліку і слугують обґрунтуванням для облікових записів по поточному рахунку.

На основі виписки банку у регістрах бухгалтерського обліку відображаються операції, які відбулись на розрахунковому рахунку.

Суми по однорідним операціям з виписок в облікові регістри переносять загальними підсумками, тобто суми з однаковою кореспонденцією рахунків додаються.

Залишок коштів в банку визначається у відомості тільки на початку і в кінці місяця. Протягом місяця для оперативних цілей використовуються дані про залишок коштів, вказані у виписках банку.

Бухгалтер перевіряє виписку на предмет правомірності виконаних банком записів, підбирає всі необхідні документи і на основі підібраних документів складає бухгалтерську проводку, де обов’язково відображає запис по рахунку 31 “Рахунки в банках”. До рахунку 31 можна відкрити при необхідності субрахунки:

311 “Поточні рахунки в національній валюті”

312 “Поточні рахунки в іноземній валюті”

313 “Інші рахунки в банку в національній валюті”

314 “Інші рахунки в банку в іноземній валюті”

315 „Інші кошти”.

По дебету рахунка 31 відображаються грошові кошти, які поступили, по кредиту відображається їх використання, в кореспонденції з іншими рахунками, які будуть відображати суть проведених операцій. Суть операції повинна бути відображена в документах, які додаються до виписки.

В таблиці 5.2 наведена кореспонденція рахунків з обліку операцій на рахунку в банку.

 

 

Таблиця 5.2








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 1243;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.