Облік і приймання лісопродукції

Розрізняють поштучний і груповий об’ємні обліки та ваговий облік лісопродукції. При заготівлі лісу в стовбурах чи сортиментах виконують необхідні заміри для вираження об’єму деревини в кубометрах. Об’єм визначають у щільних кубічних метрах (м3) та у складальних метрах (скл.м3). Щільний кубічний метр – це об’єм самої деревини. Складальний – це кількість деревини в одному кубічному метрі простору.

Для визначення об’єму стовбурів за допомогою таблиць, потрібно виміряти довжину і діаметр стовбура на рівні 1,3 м від відземка. Об’єм круглих лісоматеріалів визначають на основі довжини і діаметра сортимента у верхівковому зрізі.

Для визначення об’єму деревини в складальних метрах, заміряють ширину, висоту і довжину штабеля. Якщо вологість ділових сортиментів вища, ніж 25 %, штабелі потрібно укладати з надбавкою на висихання і осідання (2 % висоти штабеля).

Поштучний метод обліку лісоматеріалів – трудомістка операція. Тому частіше застосовують груповий метод. Метод геометричного обмірювання використовують переважно на складі. Таксована партія повинна становити не менше 100 пакетів (пучків), згрупованих за довжиною і діаметром. Об’єм штабеля колод у щільному вимірі завантажених у вагони, визначається сумою геометричних об’ємів основного штабеля і „шапки”. Порядок врахування об’єму круглих лісоматеріалів регламентується певними стандартами, які спрощують його визначення.

Щільність укладання однометрових низькоякісних круглих і колених лісоматеріалів у стосах повинна відповідати коефіцієнту повнодеревності для хвойних і листяних порід: 1) круглих діаметром 3-10 см – 0,69-0,63; 2) круглих діаметром 11-14 см – 0,72-0,70; 3) колотих – 0,70-0,68; 4) змішаних: круглих (40 %) і колотих (60 %) – 0,70-0,68.

Лісоматеріали приймають партіями, оформленими відповідними документами. Вибіркову перевірку здійснюють через визначені й однакові для всієї партії проміжки, починаючи з будь-якого місця. Якщо внаслідок перевірки встановлено невідповідність об’єму і якості вказаних у документі, більше, ніж на 3 %, проводять повторну вибірку.

При ваговому методі обліку лісоматеріалів використовують платформові ваги з вантажопідіймальною силою до 300 кН, які встановлюють на приймальному пункті (нижньому складі). Перед відправленням завантаженого лісоавтопотяга з відвантажувального пункту, водію видають три документи, в яких вказані прізвище, ім’я та по батькові водія, номер лісоавтопотяга, кварталу і дільниці, порода деревини, кількість лісоматеріалів (у штуках), за наявності сухостою – його відсотковий вміст.

На приймальному пункті зважують завантажений і порожній лісоавтопотяг і у спеціальному журналі відмічають масу вантажу, що надійшов на пункт, перевідний коефіцієнт, кубомасу. Такі дані мають містити документ, який передають водію на майстерську дільницю і в бугалтерію підприємства.

Об’єм деревини при ваговому методі знаходять із відношення маси врахованої партії до коефіцієнта переведення.

 

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1084;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.