Методи і способи кряжування стовбурів

Кряжування стовбурів – це процес їх поперечного розпилювання на частини для одержання лісоматеріалів (сортиментів), які відповідають вимогам ДСТ.

Для кряжування стовбурів на сортименти на лісосіці та верхніх складах застосовують ті ж бензиномоторні пилки, які використовують на звалюванні дерев. Кряжування починають від відземка. Перед цим процесом стовбури добре оглядають для виявлення їхніх особливостей (порода, кривизна, збіжність стовбура) і вад деревини. Розмічування починають від відземка. Раціональне розмічення стосовно передбачених стандартом припусків дозволяє отримати найбільший вихід високоякісних ділових сортиментів.

При кряжуванні здорових стовбурів з відземкової частини отримують довгомірні високоякісні сортименти, які мають незначну кількість поверхневих сучків. Верхівкову (сучкувату) частину стовбура розкряжовують так, щоб вплив сучків на якість сортиментів був мінімальним.

Збіжність і кривизна стовбура визначає довжину сортиментів. Дуже збіжні стовбури – більше 10 мм на 1 м довжини, середньозбіжні – 8-10 мм, малозбіжні 7 мм і менше. Малозбіжні ділянки стовбура кряжують на довгомірні сортименти, середньозбіжні – на сортименти середньої довжини, сильно збіжні – на короткомірні сортименти. Для орієнтовного вибору довжини колод використовують певні таблиці.

Викривлені стовбури кряжують на короткомірні сортименти. Стовбури з різносторонньою кривизною розрізають у місцях сильних перегинів. Якщо відземкова частина стовбура має велику кривизну, з неї випилюють однометровий кряж, який піде на отримання тріски чи іншої продукції. Найціннішою деревиною є відземкова частина стовбура, де сучки відмерли ще у ранньому віці і встигли зарости або розміщені глибоко в серцевинній зоні дерева.

Отже, при кряжуванні здорових стовбурів з відземкової частини стараються отримати сортименти вищих сортів і максимальної довжини. Основна сортовизначальна вада деревини – гнилизна. При відземковій гнилизні кряжування починають від нижнього краю відземка з отриманням короткомірних сортиментів до місця де гнилизна має припустимі розміри для ділових довгомірних сортиментів. Якщо гнилизна розповсюдилась на невеликі відстані – спочатку відрізають кряж довжиною 1 м, потім випилюють довгу колоду. Якщо гнилизна знаходиться посередині стовбура, то відділяють уражену частину від здорової. Розмітку стовбура проводять так, щоб отримати ціле число сортиментів. При виявленні гнилизни в периферійній частині стовбура, кряжування починають від середини. Стовбури з верхівковою гнилизною кряжують з верхівки, відрізаючи метрові кряжі до місця, де гнилизна має припустимі розміри для ділових стовбурів.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1149;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.