Трелювання деревинної сировини тракторами

Трелювальні трактори принципово відрізняються від звичайних. Вони оснащені спеціальним технологічним обладнанням. Кабіна зазвичай винесена до переду, що необхідно для розміщення на тракторі технологічного обладнання і розташування відземкового або верхівкового кінця пачки, що трелюється.

Основні вимоги до трелювальних тракторів – їх висока прохідність, що забезпечує роботу практично на будь-яких лісових грунтах з подоланням перешкод, звичайних для умов лісосіки і тому, ходова частина повинна мати підвищену міцність.

Сьогодні на лісозаготівельні підприємства надходять гусеничні трактори ТТ-4 (ТТ-4М) та виготовлені на їхній базі трактори для безчокерного трелювання ТБ-1 (ТБ-1М), ЛП-18А і ЛТ-154, а також колісні трактори ЛТ-157 та ЛТ-171.

Трактори ТТ-4 і ТТ-4М (клас тяги 4т) рекомендують застосовувати в лісозаготівельних районах, де середній об’єм стовбура становить 0,4 м3 і більше. При середньому об’ємі стовбура до 0,4 м3 застосовують трактори ТДТ-55А (клас тяги 3 т). В останні роки спостерігається тенденція до оснащення тракторами ТТ-4 і ТТ-4М та модифікаціями, створеними на їх базі тих регіонів, де деревостани відносно маломірні.

Колісні трактори ЛТ-157 та ЛТ-171 (клас тяги 3 т) пропонується використовувати в першу чергу на підприємствах, для лісфонду яких характерні сухі, добре дреновані грунти.

На трелювальних тракторах встановлюють навісне технологічне обладнання, що дає змогу ефективно, без використання ручної праці виконувати прийоми, пов’язані з підтягуванням, підніманням, переміщенням і розвантажуванням багатотонних лісових вантажів.

Сьогодні застосовують декілька різновидів технологічного обладнання, що включає дві різні групи: для безчокерного (повністю механізованого) трелювання та для чокерного, при якому неможливо обійтись без застосування ручної праці. Технологічне обладнання для безчокерного трелювання поділяють на дві групи: для поштучного формування пачки (гідроманіпулятори, затискуючі коники, канатні затискувачі, навантажувальні важелі, платформи) і для трелювання заздалегідь підготовленої пачки (пачкові захоплювачі).

Рис. 24. Трелювальні трактори (машини, агрегати): а - гусеничний трелювальний трактор: 1 - лебідка; 2 - відкидний навантажувальний щит; б і в - трелювальні трактори з гідроманіпулятором ТБ-1 (ТБ-1М і ЛП-18А): 1 - поворотна колона; 2 - стріла; 3 - руків'я; 4 - кліщовий захоплювач; 5 - коник; 6 - гідроциліндри; 7 - бульдозерний відвал; 8 - ланцюгова передача; г - колісний трактор з кліщовим захоплювачем ПТ-157: 1 - рама; 2 - лебідка; 3 - стріла (арка); 4 - кліщовий захоплювач; 5 - гідроциліндр; 6 - підпірний щит

Рис. 25. Чокер трелювальний: а - чокер у зборі; б - гак; в - кільце; 1 - гак; 2 - кільце; 3 - канат; 4 - вкладний елемент

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1073;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.