Способи трелювання та їх класифікація

Трелювання – це переміщення дерев, стовбурів або сортиментів від місця звалювання до верхнього складу чи відвантажувального пункту. Метою трелювання є збір дерев, стовбурів чи сортиментів із відносно великої площі на спеціально підготовлені відвантажувальні майданчики або верхні склади біля лісовозних доріг. Трелювання – це особлива операція в технологічному процесі лісозаготівлі. На неї припадає 25-30 % трудозатрат з лісосічних робіт і 10-12 % всіх трудозатрат по комплексу лісозаготівельного виробництва. Машини, які застосовують на трелюванні, мають великі тягові зусилля, високу прохідність і характеризуються порівняно незначними швидкостями руху.

Існують різні засоби і способи трелювання. Застосування тих чи інших трелювальних засобів обумовлюється, в першу чергу, природними умовами: рельєфом місцевості, несучою здатністю грунтів, запасом деревини на 1 га, середнім об’ємом стовбурів, загальним запасом деревини на лісосіці, наявністю підросту, а також забезпеченістю трелювальними засобами і вартістю трелювання.

Сьогодні трактори виконують понад 80 % основного обсягу робіт з трелювання. Канатні установки, рідше гелікоптери, аеростати та гвинтостати застосовують для транспортування деревинної сировини з лісосік, розташованих у важкодоступній гірській місцевості. Але на сьогодні такі способи трелювання (окрім канатних установок) перебувають на стадії наукових досліджень і конструкторських напрацювань. У важкодоступних гірських умовах на трелюванні застосовують лісоспуски, лотки і кінну тягу.

Трелювання класифікують за такими ознаками:

· За видом вантажу, що переміщається – трелювання дерев, стовбурів, сортиментів.

· За способом трелювання – за відземки, за верхівки.

· За положенням вантажу, що переміщається відносно землі – волоком, у півнавантаженому, у півпідвішеному, підвішеному і в навантаженому стані.

· За конструкцією засобів для формування пачки – за допомогою чокерів, маніпуляторів чи кліщових захоплювачів.

Найбільше поширення отримало трелювання дерев і стовбурів у півнавантаженому стані (півволоком), коли один кінець пачки, що трелюється, навантажений на трелювальну машину, а інший волочиться по землі або снігу. Основним способом є трелювання за відземки, оскільки робота усіх лісозаготівельних машин заснована на цьому способі. Сортименти трелюють у невеликих об’ємах – переважно в горах і в регіонах з густою мережею доріг загального призначення, при заготівлі спецсортиментів і при доглядових рубаннях. Трелювання деревинної сировини у повністю навантаженому стані можливе при використанні колісних тракторів з причіпами або потужних тракторів, що переміщають пачки дерев або стовбурів на собі. Усі наявні трелювальні трактори здійснюють безчокерне трелювання дерев чи стовбурів за відземки в півнавантаженому стані. Весь комплекс безчокерного трелювання виконує один робітник – тракторист-оператор.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1379;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.