Прийоми механізованого звалювання дерев бензиновими моторними пилками

Одна з основних вимог, які ставлять до технологічного процесу механізованого звалювання дерев – це їх спрямоване звалювання, тобто укладання в заданому напрямку. Необхідно розрізняти загальні напрямки звалювання дерев і напрямок звалювання окремих дерев, який залежить від нахилу дерева і потрібного напрямку звалювання стовбура, форми крони, напрямку і сили вітру та ін. При вибиранні напрямку звалювання окремих дерев слід намагатися зберегти загальний напрямок звалювання, запобігти зламу оброблюваного і поруч зростаючого дерева, забезпечити зручність виконання наступних операцій лісосічних робіт, зберегти життєздатний молодняк та забезпечити безпеку процесу звалювання.

При огляді дерева звалювальник уточнює стан, діаметр і нахил стовбура, форму крони, наявність зовнішньої гнилизни, крупних сухих гілок, силу і напрямок вітру, а також потрібний напрямок звалювання. Дерева діаметром до 36 см при нахилі 50 і більше звалюють у напрямку ухилу. Значні труднощі для звалювання створює вітер понад 3 бали (швидкість 3,4-5,2 м/с) і боковий вітер. В такі дні звалювальник переходить у пасіки, напрямок звалювання дерев у яких співпадає з напрямком вітру.

Підготовлення робочого місця включає прибирання чагарників і низькозвисаючих гілок, розчищення його від снігу навколо дерева, вибір доріжок для відходу при падінні дерева, розчищення їх від снігу. На одне дерево витрачають в середньому 20-25 с. Доріжки прокладають довжиною 4-5 м, під кутом 450 у напрямку протилежному до напрямку падіння дерева.

Форма і глибина підпилу залежить від діаметра дерева у місці спилювання, величини і напрямку нахилу стовбура та крони.

Види підпилювання:

І. Підпилювання одним різанням (діаметр дерева біля пня не більше 18 см).

ІІ. Підпилювання кутом вгору з нижньою горизонтальною площиною (скорочення трудовитрат).

ІІІ. Підпилювання кутом донизу (при звалюванні крупних дерев в гірських умовах).

ІV. Підпилювання з двома паралельними різами (при звалюванні крупних дерев для розміщення в утвореній ніші звалювального домкрата, але тоді потрібно вибивати кусок деревини сокирою чи звалювальною лопаткою, що збільшує трудовитрати).

Рис. 20. Схеми підпилювання дерев і форми недопилів:

П - напрям потрібного падіння (звалювання) дерева; НВ - напрям вітру

і нахилу дерева; 1,П, Ш - послідовність виконання прийомів спилювання дерева

 

Глибина підпилу для прямостоячих дерев становить 1/4 діаметра стовбура дерева в площині зрізування. При нахилі дерева в бік звалювання, попутному вітрі під кутом 900 до напрямку звалювання, а також сильно розвиненій кроні дерева, глибина підпилу – 1/3 діаметра. Якщо зустрічний вітер або існує необхідность звалювання дерева проти нахилу стовбура – 1/5 діаметра стовбура.

Висота підпилу (віддаль між двома паралельними різами, або віддаль між горизонтальною площиною і верхньою точкою косої площини) становить 1/4 -1/10 діаметра.

Кут підпилу рекомендується брати 30-400. Висота пня після спилювання дерева повинна бути не більшою, ніж 1/3 діаметра різу, а при звалюванні дерев діаметром менше 30 см – не більшою 10 см.

Дерево спилюють після підпилу з протилежної сторони. Площина зрізування має бути горизонтальною і перебувати на рівні верхнього кута підпилу. Щоб уникнути довільного падіння дерева залишають недопиляною частку (у вертикально стоячих дерев з діаметром до 20 см – 1 см; при діаметрі 21-40 см – 2 см; коли діаметр 41-60 см – 3 см; при більшому діаметрі – 4 см. При спилюванні дерев з гнилизною недопил на пні збільшують на 2-3 см.).

Недопил прямокутної форми – при звалюванні прямостоячих дерев з рівномірно розвинутою кроною при невеликому вітрі; недопил клиноподібної форми – при звалюванні дерев з односторонньою кроною або при вітрі.

Для зіштовхування дерева в заданому напрямку звалювальник застосовує різні пристрої: звалювальні лопатки, гідроклини.

Перехід від дерева до дерева звалювальник починає після падіння відокремленого від кореневої системи дерева на землю.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1866;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.