Звалювально-трелювальні машини

Звалювально-трелювальні машини (ЗТМ) призначені для звалювання дерев, формування пачки і переміщення її до лісовозної дороги. Вони можуть працювати в режимі ЗПМ і як звалювальні машини циклічної дії. ЗТМ поділяються на важильні і маніпуляторні. У машин важильного типу (вузькозахоплювальні) пристрій підвішується збоку або спереду машини за допомогою важелів, які мають різну конструкцію і характеризуються відносно обмеженою робочою зоною. Маніпуляторні машини (широкозахоплювальні) за рахунок переміщення маніпулятора із захоплюючо-різальним пристроєм можуть обробляти велику площу.

ЗТМ ЛП-17А призначена для роботи в умовах суцільних лісосічних рубок без збереження підросту в районах з помірним кліматом у режимаж звалювання-трелювання та звалювання-пакетування. Вона працює у насадженнях з середнім об’ємом стовбура 14-40 см. Шасі базового трактора (ТБ-1) оснащене спеціальним технологічним обладнанням: гідроманіпулятором, затискним коником, передньою навісною системою із штовхачем. Додатково машина оснащена звалювально-різальним пристроєм (ЗРП) з підвіскою, що монтується на маніпуляторі.

ЗТМ ЛП-49 призначена для зрізання дерев, формування пачок і трелювання їх на відвантажувальний майданчик у процесі суцільних рубок. Машина може працювати в режимі звалювання-пакетування або лише в режимі звалювання, а також може здійснювати ряд допоміжних робіт: розчищення вітровалів, кряжування повалених дерев. Технологічне обладнання машини включає колону, маніпулятор, підвіску, ЗРП, коник, штовхач, гідросистему й органи керування.

ВМ-4А використовують для механізації лісосічних робіт при суцільних рубках без збереження підросту. Вона виконує такі операції: спилювання, спрямоване звалювання дерев на навантажувальний важіль коника чи на грунт, навантаження відземків на коник, формування їх в пачку, трелювання пачки дерев до навантажувального майданчика, збір і вирівнювання відземків на навантажувальному майданчику. Дану машину використовують у крупномірних лісонасадженнях з середнім об’ємом стовбура не менше 0,5 м3. Технологічне обладнання складається з механізму зрізання з підвіскою, механізму звалювання дерев, огородження кабіни, штовхача, коника, щита, привода насосів, гідросистеми, електрообладнання, допоміжного обладнання і снігоочисника.

Машини можуть обробляти дерева, що знаходяться позаду (ЛП-17А; ЛП-49) і зліва (ВМ-4А) від них.

Одна з особливостей маніпуляторних ЗРП – це здатність переміщуватись у різних площинах.

Схема роботи ЗТМ така: пересуваючись у напрямку до вуса, машина звалює дерева, що знаходяться зліва (робота на стрічці починається з віддаленого кінця); після набору пачки машина трелює її до лісовозного вуса, далі набирає другу пачку.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 841;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.