Звалювально-пакетувальні машини

Машини, які виконують звалювання дерев, є основними в будь-якій системі машин для лісосічних робіт. Найпоширенішою є група звалювально-пакетувальних машин (ЗПМ).

ЗПМ характеризуються такими параметрами: база машини, поворотна частина, кабіна, формуючий і різальний пристрій, вантажопідіймальна сила, площа робочої зони, об’єми сформованих пачок, маса машини та ін.

Базою для ЗПМ можуть служити екскаватори (переважно гусеничні), трактори (двоосьові колісні) і спеціальні шасі.

За типом поворотної частини ЗПМ поділяють на повноповоротні (кабіна машиніста розміщена на поворотній платформі і повертається разом з маніпулятором) та неповноповоротні (кабіна встановлена на рамі, а маніпулятор повертається незалежно від кабіни).

На ЗПМ використовують два типи різальних пристроїв: ланцюгові пилки і ножі.

Вантажопідіймальна сила сучасних ЗПМ перебувають в межах 12-32 кН. Поняття вантажопідіймальної сили ЗПМ і розмірів граничного (розрахункового) дерева необхідні для визначення категорій дерев у конкретному лісосічному фонді, які для машини заданого типу є граничними, а також для здійснення підбору вантажопідіймальної сили машин за сукупністю розмірних рядів дерев.

У лісозаготівельній практиці дерева характеризуються двома розмірами: діаметром і об’ємом, тоді як для роботи ЗПМ дерева оцінюють і за масою. Масу дерева визначають за його об’ємом і щільністю деревини (сосна 800 кг/м3, смерека 710 кг/м3, модрина 1000, осика 760, береза 930) і збільшують на 15-25 % (маса крони).

Якщо ЗПМ, працюючи в нормальному технологічному режимі, не може зрізати і укласти визначені дерева у пачку, можливі три варіанти обробляння дерев: машина зрізає і укладає в пачку крупні дерева на неповному вильоті; машина працює на неповному технологічному циклі (після зрізання дерево не піднімається, а зіштовхується); дерева, що залишилися після проходження машиною пасіки (стрічки), звалюють бензомоторними пилками.

Виліт маніпулятора зумовлюється такими факторами: площа робочої зони, об’єм пачки, маса машини, тривалість циклу та ін. З вильотом маніпулятора пов’язані об’єми пачок, які відповідають рейсовим навантаженням трактора і його тягово-експлуатаційній характеристиці. Середній об’єм пачки при заданих максимальному і мінімальному вильотах маніпулятора залежить від запасу деревини на 1 га.

До звалювально-пакетувальних машин відносяться ЛП-19 (змонтована на базі гідравлічного екскаватора і гусеничного трелювального трактора). Вдосконалена машина ЛП-19А (підсилені стріла, держак, усі кріплення, покращене зовнішнє освітлення, передбачений аварійний вихід машиніста, звукоізоляція, обігрів у кабіні, пиляльний механізм і т.д.). Машини ЛП-19 і ЛП-19А доцільно використовувати на великих лісосіках (не менше 50 га). Машина ВПМ-35 призначена для звалювання і пакетування дерев при доглядових рубках. Вона виконана на базі звалювально-пакетувальної машини ЛП-2 (одна кабіна, пакетоформуючий пристрій з двох секцій для сортування дерев за діаметром і захоплювально-різальний пристрій). Цю машину можна також використовувати при суцільних рубках у тонкомірних насадженнях. Машину МТП-13 використовують при звалюванні і пакетуванні дрібного лісу (кущова рослинність) на площах відведених під видобування торфу, будівництво та ін. МТП-13 виконана на базі екскаватора МТП-71. Механізм різання являє собою дискову фрезу із вставними різальними зубами. Пакетувальний пристрій у вигляді зубчастого важеля і оснащений скидувачем.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1035;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.