Обладнання для дозування сипкої сировини

В хлібопекарській та кондитерській промисловості для дозування сипкої сировини використовують дозатори періодичної та безперервної дії, які працюють як за ваговим так і за об’ємним принципом.

Обємні дозатори в залежності від виду робочого органу поділяються на роторні, стрічкові, шнекові і тарілчасті. Вагові бувають стрічкові і роторні. В хлібопекарській промисловості найчастіше використовуються роторні.

Шнековий дозатор складається з корпуса і дозувального шнека. Продуктивність дозатора регулюється зміною кутової швидкості обертання шнека завдяки використанню храпового механізму або варіатора.

Роторний дозатор ХАТ (рис. 3.1) застосовується в тістомісильних машинах безперервної дії.

 

  Рис. 3.1. Роторний дозатор: 1- – вантаж; 2 – ричаг; 3 – корпус; 4 – штурвал; 5 – гвинт; 6 – верхній фланець; 7 – зворушувач; 8 – механічний вібратор; 9 – напрямна площина; 10 – шибер; 11 – напрямні; 12 – барабан; 13 ротор; 14 – скрібок; 15 – нижній фланець

 

Борошно із приймального патрубка потрапляє на зворушувач і далі по напрямній площині через верхнє вікно брабану заповнює жолобки ротора. Після провертання ротора на 180° борошно із жолобків потрапляє в тістомісильну машину, залишки борошна видаляються скребком.

Продуктивність дозатора регулюється шляхом перекривання робочої поверхні ротора шибером, який рухається за допомою штурвалу. Продуктивність регулюється в межах від 0 до 0,0093 кг/с.

Привід ротора і зворушувача здійснюється від валу тістомісильної машини.

 

Стрічковий дозатор борошна(рис. 3.2).Дозувальним елементом є стрічковий транспортер, який розміщений під вертикальним бункером прямокутного перерізу. Транспортерна стрічка шириною 350 мм, яка є дном бункера, рухається безперервно з постійною швидкістю 0,05 м/с. Борошно, цукор або інший сипкий продукт із приймальної воронки забирається стрічкою і подається у машину. Продуктивність дозатора регулюється зміною товщини шару продукту на стрічці за рахунок зміни проміжку між заслінкою і стрічкою. Для повного очищення стрічки встановлено скрібок.

Для підвищення точності дозування і підтримання постійного рівня борошна над стрічкою в верхній частині бункера встановлено регулювальний щиток. Якщо рівень борошна підніметься вище щитка, то він опускається і розмикає контакти для подавання матеріалу в бункер.

Для попередження утворення склепінь в нижній частині бункера встановлено зворушувач типу «білкового колеса».

Продуктивність дозатора регулюється в межах від 1 до 8 кг/хв., точність дозування ±1,5%.

Рис. 3.2. Стрічковий дозатор сипких матеріалів: 1 – бункер; 2 - регулювальний щиток; 3 – вантаж для повернення щитка в горизонтальне положення; 4 – кінцевий вимикач; 5 – штурвал; 6 – вертикальна заслінка; 7 –редуктор; 8 – електродвигун; 9 – штурвал; 10 - стрічковий транспортер; 11 – підпружинений скребок; 12 – ланцюгова передача  

 








Дата добавления: 2015-03-26; просмотров: 2299;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.