Солерозчинники

На підприємствах середньої й великої потужностей використовують установки для мокрого зберігання солі, які подають на виробництво очищений сольовий розчин.

Установку для зберігання і приготування сольового розчину Т1-ХСТ (рис. 2.19) застосовують у хлібопекарській промисловості для прийому солі з автосамоскидів і зберігання її в мокрому вигляді.

Суха сіль самоскидом вивантажується в бетонний або металевий облицьований плиткою бункер прямокутної форми заглиблений на 2 – 2,5 м до рівня підлоги. Приймальна воронка бункера розташована на рівні підлоги, виступає за зовнішню стінку заводу на 60 см і має ширину на 300 мм більше ширини кузова автосамоскиду.

Для запобігання попадання сторонніх предметів приймальна воронка обладнана решіткою і кришкою. У нижній частині бункера розміщено перфорований трубопровід з нержавіючої сталі (барботер) на висоті 200 мм від днища для подачі води.

Рис. 2.19. Установка для зберігання солі і приготування очищеного сольового розчину: 1 - прийомна воронка; 2 - решітка; 3 - залізобетонна ємність; 4 - барботер; 5 - щити; 6 – поплавковий приймальний пристрій; 7 - шланг; 8 - ємність для очищеного сольового розчину; 9 - фільтр; 10 - витратні резервуари; 11 - трубопроводи; 12 - компресор; 13 - зливний клапан.  

 

Бункер обладнаний фільтром і ємністю для очищеного насиченого сольового розчину.

Вода в бункер подається через барботер доти, доки не заповнить ємність вище рівня солі. Проходячи через шар солі, вода насичується. Насичений розчин поплавковим пристроєм відбирається ічерез зливний клапан надходить під фільтр, де відстоюється і, проходячи через фільтр, очищається попадає в ємність для очищеного сольового розчину. Потім сольовий розчин монжусом подається у витратні резервуари на виробництво.

На підприємствах, де сіль зберігається у сухому вигляді, використовують солерозчиники системи Ліфенцева (дво – і трикамерні).

Солерозчинник (рис. 2.20) – це бак, поділений перегородкою на дві камери. У кришці камери закріплено завантажувальну воронку 4 для солі, а у стінках – колектор з двома відгалуженнями труби з отворами 4 мм для рівномірної подачі води. Сольовий розчин переливається у другу камеру крізь тканинний фільтр. З другої камери через кран розчин подається на виробництво. Камери 2 і 3 очищаються через промивні патрубки, а піна зливається через отвір 10.

 

Рис. 2.20. Солерозчинник системи Ліфенцева: 1 – кришка; 2, 3 – відсіки; 4 – завантажувальна воронка; 5 – колектор; 6 – переливна труба; 7 – тканинний фільтр; 8 – випускний кран; 9 – промивні патрубки; отвір для зливання піни.

 

Сіль засипається у солерозчинник через воронку, в нижню частину якого по колектору подається вода, проходить крізь шар солі, сольовий розчин з концентрацією 26% переливається через трубу у наступний відсік, фільтрується і подається на виробництво. Продуктивність 10 л/с.

Трикамерний солерозчинник має додаткову третю камеру, що забезпечує краще очищення сольового розчину. Трикамерні солерозчинники виготовляють об’ємом камери 0,3; 0,6; 1,0 м3 (марки ХСР-3/3, ХСР-3/2 і ХСР-3/1), а двокамерний 0,5 м3.

 








Дата добавления: 2015-03-26; просмотров: 4106;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.