Особливості поширення гектометрових хвиль

У діапазоні гектометрових хвиль ґрунт за своїми властивостями наближається до напівпровідного середовища і радіохвилі в ньому значно ослаблюються. У тропосфері хвилі піддаються ефекту дифракції. Тому поверхнева хвиля частково огинає Землю, трохи загасає в її ґрунті і поширюється на відстань до 500 - 700 км.

В іоносферному шарі D, який існує тільки вдень, відбувається сильне поглинання енергії радіохвиль гектометрового піддіапазона. Тому у денний час просторова хвиля відсутня і радіозв‘язок здійснюється тільки через поширення поверхневої хвилі. У нічні часи шар D відсутній, а шар E для гектометрових хвиль має властивості провідника. Від нього радіохвилі відбиваються вбік земної поверхні. Таким чином, уночі крім поверхневої створюється й просторова радіохвиля, яку можна зареєструвати на відстанях в декілька тисяч кілометрів від радіопередавача.

Напруженість електричного поля просторової хвилі розраховують за графіками МККР, побудованими на підставі формул, що враховують явища дифракції радіохвиль у зоні тіні. У тих точках земної поверхні, в які одночасно надходять поверхневі та просторові хвилі, виникає їхня інтерференція. Максимальна відстань, на яку поширюється просторова хвиля, залежить від електронної густини шару Е. Тому різниця фаз інтерферуючих поверхневої та просторової радіохвиль змінюється випадковим чином, що призводить до завмирань результуючого поля.

У піддіапазоні гектометрових хвиль може виникнути ефект перехресної модуляції, відсутній в усіх інших піддіапазонах. Суттєвість цього ефекту така. Під впливом потужної амплітудно-модульованої радіохвилі в локальному об‘ємі шару Е концентрація електронів змінюється за законом обвідної цієї хвилі. Тому, якщо крізь цей об’єм одночасно проходить менш потужна хвиля іншої частоти, то здійснюється її додаткова модуляція за законом модуляції сигналу потужної станції. При цьому глибина модуляції може сягати 5 – 8 %. Внаслідок розглянутого ефекту сигнал гектометрового радіопередавача при поширенні може бути додатково промодульованим потужним грозовим розрядом. Радіоприймач цю заваду не відокремлює від корисної інформації і вона обробляється в ньому як корисний сигнал.

До переваг гектометрових хвиль можна віднести:

- добре огинання нерівностей рельєфу земної поверхні;

- наявність тропосферної рефракції, що призводить до збільшення відстані поширення радіохвиль.

До недоліків відноситься:

- мала частотна ємність піддіапазона;

- відносно великі габарити антенних пристроїв радіопередавачів;

- наявність завмирань, середня тривалість яких може сягати декілька секунд;

- залежність характеристик просторової хвилі від нелінійних властивостей іоносфери, що призводять до ефекту перехресної модуляції.

Хвилі гектометрового піддіапазону використовують для радіомовлення, радіонавігації, радіозв‘язку.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 617;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.