За темпом розвитку

За характером розвитку виділяють ярові, озимі та напівозимі злаки. Озимі - трави, що формують генеративні пагони і дають насіння тільки після перезимування. Це райграс пасовищний, костриці лучна і червона, мітлиця тонка, тонконіг лучний та вузьколистий, житняк гребінчатий. Ярові - вже в рік посіву формують репродуктивні органи, плодоносять і дають урожай.

Це - райграси: багатоукісний і вестервольдський, пирій безкореневищний. Напівозимі - період яровизації можуть проходити в умовах весняних температур. В рік посіву, а також після першого скошування в наступні роки вони розвивають не тільки вегетативні, але й генеративні пагони. Це - костер безостий, мітлиця біла, житняк гребінчатий.

Деякі багаторічні трави мають ярові і озимі форми (тимофіївка лучна, грястиця збірна). Встановлено, що в багаторічних злакових трав спостерігається добре виражені літньо-осінній та весняний періоди пагоноутворення. У злаків озимого типу, утворені в літньо-весняний період кущіння проходять яровизацію в основному восени, а після зимівлі дають генеративні пагони. Врожай насіння озимих злаків залежить від стану прохоження кущіння трав в осінній період і від стану перезимування посівів. Врожай наступного року у злаків фактично визначають вкорочені вегетативні пагони, утворені в літньо-осінній період, тому вже з другої половини літа вони потребують відповідного догляду за злаками.

За отавністю, особливо за здатністю відростати при багаторазовому скошуванні або стравлюванні, Т.А.Работнов (1974) багаторічні трави, що використовуються в луківництві, поділяє на групи: - з слабовираженою отавністю - високорослі рослини стеблового облиствленням, які утворюють видовжені вегетативні пагони: райграс високий, пирій повзучий, костер безостий, тимофіївка лучна; - з середньовираженою отавністю - це високорослі та середньорослі рослини приземного облиствлення з вкороченими пагонами, що мають довгі листові пластинки: костриця лучна, грястиця збірна, лисохвіст лучний; - високої отавності - низькорослі, рідше середньорослі рослини приземного облиствленням з численними невисокими вкороченими пагонами: костриця червона, тонконіг лучний, райграс багаторічний, конюшина біла.

При влаштуванні декоративних лук в невеликих пропорція використовують трави з інших родин, серед переважають представники бобових та осокових.








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 889;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.