Електрообладнання, опалення, водопостачання і вентиляція пасажирських вагонів

Температура повітря в салоні вагона в холодну пору року має бути в межах + 20°С (± ТС).

Застосовують три системи опалення:

• водяне або вугільно-водяне, де теплоносієм є вода, яка підігрівається
в котлі при спаленні вугілля і піднімається у верхні розводящі труби,
вертикальні стояки і потім повертається в котел;

• комбіноване, коли вода в котлі підігрівається електронагрівальними
елементами; таке опалення застосовується на електрифікованих
лініях, на яких живлення для електронагрівальних елементів надхо­
дить з електровозів;

• електричне, коли повітря в салоні підігрівається безпосередньо елек­
тропечами (в міжобласних некупейних вагонах, мотор-вагонному ру­
хомому складі).

Система водяного та комбінованого опалення пасажирського вагона (рис. 3.74) складається з котла 25, розширювача 29 і труб опалення, які за­повнюються водою через наливну трубу 6 із з'єднувальною головкою 5. Подача води зупиняється вентилем 26. Для зливання води з котла відкри­вають затичку 9. Від розширювача відходять верхні труби 32, для випус­кання повітря передбачені повітряні крани 31, 33 і труба з вентилем 21, яка підводить воду до калорифера 20 системи вентиляції. По вертикаль­ним і нижнім обігрівальним трубам 34 вода повертається в нижню части­ну котла, сюди ж повертається вода від калорифера трубою 27. В системі опалення передбачається підведення гарячої води до нагрівальних бата­рей 15 через крани 19. Повернення води від батарей 15 здійснюється через крани 16. Під час роботи системи опалення поповнення її водою із запас­ного бака 14 здійснюється ручним насосом 23. Наповнення запасного ба­ка відбувається при відкритому вентилі 22. Гаряча вода через крани 18 підводиться також до унітазів 17. В системі опалення установлений відцентровий насос з електроприводом 2 для прискорення циркуляції во­ди в трубах. Для відключення ручного і відцентрового насосів при ремонті перекривають крани 1, 4, 8, 10, 11, 24.

 

Якщо у вагоні є електрокалорифер, то вздовж стін розміщується ряд нагрівальних печей, які зручно використовувати і в міжсезонний період, ко­ли зниження температури надворі незначне. Для зливання води із труб опа­лення призначені вентилі 12,13, а для відключення калорифера — 3,7, 28, ЗО.


У кожному вагоні вивішується схема водяного опалення з позначен­ням основних вентилів і кранів. .20

 

 

Рис. 3.74. Схема системи опалення пасажирського вагона: 1, 4, 8, 10, 11, 16, 18, 19, 24, 31,33 - крани; 3, 7, 12, 13, 21, 22, 26,28, ЗО - вен­тилі; 2 — відцентровий насос з приводом; 5 — з'єднувальна головка; 6 — налив­на труба; 9 — затичка; 14 — запасний бак; 15 — батарея; 17 — унітаз; 20 — кало­рифер; 23 — ручний насос; 25 — котел; 27 — зворотна труба від калорифера; 29 — розширювач; 32 — верхні розвідні труби; 34 — нижні обігрівальні труби.

 

Електричне опалення пасажирських вагонів має ряд переваг порівня­но з водяним (автоматизація управління опаленням, можливість регулю­вання температурного режиму в вагоні), але може застосовуватися тільки на електрифікованих лініях.

Вода в пасажирських вагонах необхідна для пиття, нормального функціонування туалетів, а також поповнення водою системи опалення.

Кожний вагон обладнується індивідуальною системою водопостачан­ня (рис. 3.75), яка включає баки, розводящу і підводящу мережу труб, при­строїв для кип'ятіння, підігрівання або охолодження питної води, поста­чання гарячої води до умивальників.

У вагонах далекого прямування влаштовуються спеціальні бойлерні відділення.

 

 

 

 


Більшість пасажирських вагонів обладнана індивідуальною системою електропостачання, тобто кожен вагон має свою електростанцію. Електро­обладнання таких вагонів складається з:

генератора,що приводиться в дію від осі колісної пари вагона;

акумуляторної батареї,яка живить вагон на зупинках і в русі з малою
швидкістю;

регулювальної апаратури,що забезпечує постійну напругу вмережі
за зміни навантаження і швидкості руху поїзда, постійну полярність
за зміни напрямку руху поїзда, вмикання і вимикання генератора за
певної швидкості.

Генератори бувають постійного і змінного струму (останні більш надійні і простіші в експлуатації). Від генераторів живиться мережа освітлення вагона, акумуляторна батарея, електродвигуни вентиляторів, холодильних машин, насоса водяного опалення, радіомережа, побутові прилади. У вагонах деяких типів вони також живлять елементи в системі опалення, кип'ятильнику і наливних патрубках системи водопостачання.

Випускаються також пасажирські вагони з централізованою системою електропостачання від електровозів. В таких вагонах, як правило, застосо­вується електричне або комбіноване опалення. Така система дозволяє обійтись без ненадійних підвагонних генераторів і частини акумулятор­них батарей, зменшити масу підвагонного обладнання.

природною циркуляцієючерез дефлектори, відкриті вікна, кватирки;

примусовою вентиляцієюза допомогою вентиляторів, що приводять­
ся в рух електродвигунами;

кондиціонуванням повітря.

Система примусової вентиляції забезпечує подачу свіжого, очищено­го від пилу повітря, а також підігрівання його в зимовий і перехідний періоди року.

Вентиляційне обладнання некупейного вагона (рис. 3.76) складається з:

подвійного відцентрового вентилятора з електродвигуном;

калориферадля підігрівання повітря в холодну пору;

фільтрівдля очищення повітря;

повітропроводуз вентиляційними ґратками для подачі свіжого
повітря до пасажирського приміщення;

дефлекторів,через які виводиться повітря (знаходяться в стелі вагона)

 

Рис. 3.76. Система вентиляції в некупейному вагоні:

1 — електродвигун; 2 — дефлектор; З — повітропровід; 4 — калорифер;

5 — фільтр для очищення повітря.

 

 

Нові пасажирські вагони, що перебувають в експлуатації, обладнані пристроями для кондиціонування повітря. Кондиціонування забезпечує в середині приміщення вагона потрібну температуру, чистоту і вологість повітря незалежно від його стану в зовнішньому середовищі.

В результаті постійного обміну, змішування, автоматичного охолод­ження або підігрівання, регулювання вологості одержане повітря відпо­відає попередньо установленим вимогам (кондиціям Обладнання системи кондиціонування повітря складається з:

компресора;

конденсатора;

кондиціонера(охолоджувача, калорифера, зволожувача);

системи вентиляції;

системи опалення;

приладів автоматики і захисту.

Компресор і конденсатор розміщені під вагонами, повітроохолоджувач і електрокалорифер між стелею і дахом вагона в каналі приточного повітря. В кожному купе установлені регулятори.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 6136;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.