Порядок випробування і перевірки гальм у поїздах 3.11.1. Загальні положення про технічне обслуговування гальм

Технічний стан гальмового обладнання локомотивів поїздів перевіря­ють локомотивні бригади під час приймання їх перед виїздом із депо, після відстою їх без бригади, при зміні локомотивних бригад та при вико­нанні технічного обслуговування TO-1. При інших видах технічного об­слуговування і всіх видах ремонту цю перевірку проводять слюсарі депо і пунктів технічного обслуговування згідно з положенням Інструкції з технічного обслуговування, ремонту та випробування гальмового облад­нання локомотивів і моторвагонного рухомого складу.

Технічний стан гальмового обладнання вагонів має перевірятись під час їх технічного обслуговування робітниками пунктів технічного обслу­говування (ПТО), контрольних пунктів технічного обслуговування (КПТО) і пунктів підготовки вагонів (ППВ). Виконання робіт контролює старший на зміні чи старший оглядач вагонів, які мають забезпечити го­товність гальмового обладнання і ввімкнення усіх гальм у составі, з'єднан­ня рукавів, відкритя кінцевих кранів, встановлену норму гальмового на­тиснення в поїзді, а також надійну роботу гальм при випробуванні їх на станції та на шляху прямування.

Метою випробування автогальм є перевірка дії гальм, виявлення в поїзді вагонів з несправними гальмами та їх ремонт. Випробування гальм в поїзді буває повним і скороченим. Крім того, встановлена пе­ревірка дії гальм на станціях і перегонах.

3.11.2. Повне випробування автогальм

При повному випробуванні автогальм перевіряють технічний стан гальмового обладнання, цілісність та щільніть гальмової магістралі, дію гальм у всіх вагонах, підраховують натиснення ручних гальм.

При випробуванні автогальм у поїзді управління гальмами з локомо­тива виконує машиніст, а від стаціонарної компресорної установки — ог­лядач вагонів чи оператор. Дію гальм у составі та правильність їх увімкнення мають перевіряти оглядачі вагонів.

Повне випробування виконується у випадках: • перед відправленням поїзда на станціях формування і обороту та на

попутних технічних станціях, які розділяють суміжні гарантійні

ділянки прямування поїздів, при технічному обслуговуванні состава

без зміни локомотива;

• після зміни локомотива та в разі причеплення його при зміні напрям­
ку руху;

• перед виїздом моторвагонного поїзда із депо чи після відстою його без
бригади на станції;

• на станціях перед затяжними спусками, де зупинка поїзда передбаче­
на графіком руху; перед затяжним спуском 18%01 крутіше повне ви­
пробування виконується з обов'язковою 10-хвилинною витримкою
автогальм у загальмованому стані. Перелік таких станцій визна­
чається начальником залізниці.

При визначенні затяжних спусків необхідно керуватися такими зна­ченнями: крутизною від 8 до 10°/оо за довжини 8 км і більше; від 10 до 14°/00 — 6 км і більше; від 14 до 17°/00 — 5 км і більше; від 17 до 20"/оо — 4 км і більше; від 20°/оо і крутіше — 2 км і більше. Затяжні спуски крутиз­ною 18°/00 і більше вважаються крутими затяжними.

Повне випробовування електропневматичних гальм проводиться на станціях формування та обертання пасажирських поїздів від стаціонарних пристроїв чи поїзного локомотива.

За результатами повного випробування автогальм оглядач вагонів складає і видає машиністу довідку форми ВУ-45 про забезпечення поїзда гальмами та справну їх дію.

Довідка форми ВУ-45 заповнюється під копірку в двох примірниках. Оригінал довідки передається машиністу локомотива, а копія зберігається протягом семи діб у посадової особи, яка виконує випробу­вання гальм. Довідку машиніст має зберігати до кінця поїздки, після при­буття в депо здати її разом зі швидкостемірною стрічкою, а при зміні ло­комотивних бригад без відчеплення локомотива від поїзда передати ма­шиністу, який приймає локомотив.

3.11.3. Скорочене випробування автогальм

При скороченому випробуванні перевіряють стан гальмової магістралі за дією гальм двох хвостових вагонів. Якщо скорочене випро­бування виконується після проведеного від стаціонарної компресорної ус­тановки повного випробування, то машиніст і оглядач вагонів мають пе­ревірити також щільність гальмової мережі поїзда з локомотива.

На станціях, де є штатні оглядачі вагонів, скорочене випробування проводять оглядачі вагонів за заявкою машиніста, а за їх відсутності — ло­комотивна бригада чи працівники, навчені виконувати операції з випро­бування гальм (перелік посад встановлює начальник залізниці).

Скорочене випробування автогальм з перевіркою стану гальмової магістралі за дією гальм двох хвостових вагонів у поїздах слід проводити:

• після причеплення поїзного локомотива до состава, якщо попередньо
на станції було виконано повне випробування автогальм від компре­
сорної установки (стаціонарної мережі) чи маневрового локомотива;

• після зміни локомотивних бригад, якщо локомотив від поїзда не
відчеплюється;

• після будь-якого роз'єднання рукавів у составі поїзда чи між составом
і локомотивом (крім відчеплення підштовхувального локомотива,
включеного в гальмову магістраль), з'єднання рукавів унаслідок при­
чеплення рухомого складу, а також після перекриття кінцевого крана
в поїзді;

• у пасажирських поїздах, крім того: після стоянки понад 20 хв,
при падінні тиску в головних резервуарах нижче зарядного тиску
гальмової магістралі, при зміні кабіни керування чи після передачі уп­
равління машиністу другого локомотива на перегоні після зупинки
поїзда у зв'язку з неможливістю подальшого управління рухом поїзда
з головної кабіни;

• у вантажних поїздах, якщо під час стоянки поїзда виникло самовільне
спрацювання автогальм чи зміна щільності гальмової магістралі понад
20% вказаної у довідці ВУ-45;

• у вантажних поїздах після стоянки поїзда на станції більше 30 хв;

• якщо під час перевірки щільності гальмової магістралі машиніст вия­
вить її зміну понад 20% вказаної в довідці ВУ-45;

• якщо на локомотиві, який має сигналізатор №418, сигнальна лампоч­
ка «ГМ» загориться під час стоянки, при цьому слід перевірити
справність сигналізатора ступенем гальмування, за якого лампочка
«ГМ» має погаснути, і, переконавшись у нормальній роботі сигналіза­
тора, провести скорочене випробування автогальм.

Скорочене випробування електропневматичних гальм проводять у пунктах зміни локомотива та локомотивних бригад за дією гальм двох хвостових вагонів і після причеплення окремих вагонів з перевіркою дії гальм на кожному причепленому вагоні.

Після кожного скороченого випробування автогальм оглядач вагонів, а там, де він відсутній, черговий по станції, головний кондуктор чи скла­дач поїздів робить відмітку про таке випробування у довідці форми ВУ-45, яка перебуває у машиніста.

У випадку зміни щільності гальмової магістралі внаслідок причеплен­ня (відчеплення) вагонів нові дані про щільність гальмової магістралі ма­шиніст заносить у довідку ВУ-45.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 11044;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.