Переваги букс на роликових підшипниках і проблеми підвищення їх надійності

 

 

Букси на роликових підшипниках в експлуатації показали великі технічні і економічні переваги над буксами з підшипниками ковзання, внаслідок чого останні і були замінені роликовими.

Роликові підшипники набагато зменшують опір рухові поїзда і доз­воляють:

• значно збільшити масу поїзда і його швидкість;

• зменшити витрати енергії локомотивами (на 4-11%);

• зменшити витрати мастил;

• збільшити міжремонтні строки для буксового вузла.

Від надійної роботи роликових буксових вузлів передусім залежить безпека руху поїздів, тому особливу увагу доводиться приділяти удоско­наленню їх конструкцій. Головними факторами, що визначають ресурс буксового вузла, вважають зношення підшипників, послаблення торцево­го кріплення і стан мастил. На вирішення цих проблем було спрямовано багато досліджень і розробок конструкторів, проте до останнього часу за­лишалась незмінною і недостатньо ефективною традиційна схема пере­дачі навантажень у буксовому вузлі через циліндричні підшипники.

В багатьох країнах Західної Європи з успіхом використовують у рухо­мому складі дворядні конічні підшипники. 3 1998 року на Україні також ведуться роботи над створенням буксового вузла високої надійності. На Крюківському вагонобудівному заводі недавно створені експеримен­тальні буксові вузли з дворядними конічними підшипниками (рис. 3.35), які проходять випробування в поїздах.

Головна перевага нового буксо­вого вузла полягає в тому, що осьове і радіальне навантаження практично повністю сприймається і передається в режимі тертя кочення поверхнями кочення конічних роликів. В резуль­таті суттєво зменшується момент тертя в підшипниках і, як наслідок, нагрівання їх; зростає ефективність роботи мастил; поліпшуються умови безпеки руху. Крім того, відпадає не­обхідність в проведенні проміжних ревізій, а інтервал часу між повними ревізіями збільшується.

 

 

 

 

Рис. 335. Буксовий вузол з дворядним конічним підшипником

 

В 2002 році почались також ви­пробовування колісних пар з експе­риментальними буксовими вузлами

відкритого типу, обладнані конічними підшипниками російського вироб­ництва. В цих буксах відсутній корпус, а навантаження передається безпо­середньо через спеціальне сідло-адаптер.

Які з приведених вище конструкцій букс будуть запроваджуватись на залізницях України, покажуть результати випробовувань, але ясно, що майбутнє за буксами з конічними підшипниками.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1561;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.