Б) Показники надійності продукції [14].

Показники надійності продукції для багатьох видів продукції, особливо для виробів машинобудування, приладобудування, електроніки та інших, є одними з найбільш важливих показників якості.

Надійність – це властивість технічних об’єктів виконувати свої функції і зберігати на протязі часу величини встановлених експлуатаційних показників в потрібних межах при дотриманні певних режимів роботи, умов зберігання, транспортування, використання, технічного обслуговування та ремонтів.

Надійність це комплексна властивість продукції, тому, в залежності від призначення об’єкта і умов його експлуатації, надійність може містити в собі більш простіші показники: безвідмовність, довговічність, ремонтопридатність, придатність до короткочасного або довготермінового збереження та інші.

Безвідмовність – властивість об’єкта безперервно зберігати працездатний стан на протязі певного часу або виконувати певний обсяг роботи без відмов. В свою чергу, показник безвідмовності теж комплексна властивість продукції і характеризується більш простішими показниками: вірогідністю безвідмовної роботи; вірогідністю відмови виробу; середнім напрацюванням на відмову; щільністю розподілення часу безвідмовної роботи; інтенсивністю відмов; напрацюванням на відмову та іншими.

Вірогідність безвідмовної роботи , за наявності статистичних даних про відмови, можливо визначити методами безпосереднього підрахування ймовірностей: відношенням числа виробів , які безвідмовно пропрацювали до моменту часу , до числа виробів праце спроможних на начальний момент часу

,

де - кількість виробів, які вийшли з ладу (відмовили) за час .

Вірогідність відмови виробу визначається за формулою:

.

Середнє напрацювання до відмови – це математичне очікування напрацювання виробу до першої відмови. Цей показник відноситься до виробів, які не відновлюються. Статистично, середнє напрацювання до відмови визначається відношенням суми напрацювання (часу роботи) виробів, які випробовувались, до загального числа виробів праце спроможних на начальний момент часу :

.

Щільність розподілення часу безвідмовної роботи – відношення числа виробів , які відмовили за одиницю часу до загального числа виробів , які випробовувались, при умові, що вироби не відновлюються і не замінюються в процесі випробувань :

.

Напрацювання на відмову – відношення часу напрацювання виробу, що підлягає відновленню, до математичного очікування числа його відмов на протязі цього напрацювання:

Довговічність - властивість об’єкта зберігати працездатність до межового стану при дотриманні встановленої системи технічного обслуговування та ремонтів.

Довговічність продукції характеризується показниками: повним середнім ресурсом; назначеним ресурсом; середнім ресурсом до капітального ремонту або до списання; терміном використання; терміном гарантії та іншими.

Середній ресурс – математичне очікування ресурсу. Під ресурсом розуміється напрацювання виробу від початку експлуатації до межового, критичного стану.

Назначений ресурс – сумарне напрацювання виробу від початку експлуатації до моменту, коли експлуатація повинна припинятися незалежно від його стану.

Середній ресурс до капітального ремонту (до списання) – середній ресурс від початку експлуатації до першого капітального ремонту (списання) виробу.

Термін гарантії – період часу, на протязі якого, виробник гарантує задоволення виробом встановлених до нього вимог, за умови виконання споживачем правил зберігання, транспортування, монтажу, експлуатації і технічного обслуговування.

Ремонтопридатність – властивість об’єкта, яка полягає в його пристосованості до попередження, виявлення та усунення відмов і пошкоджень при технічному обслуговуванні та ремонті. Ремонтопридатність характеризується більш простими показниками: вірогідністю відновлення в визначений термін; середнім терміном відновлення; інтенсивністю відновлення; середнім терміном простоїв.

Вірогідність відновлення виробу в визначений термін – вірогідність того, що час відновлення працездатності виробу (час, який витрачається на виявлення, пошук причини відмови і усунення її наслідків) не буде перевищувати вказаного в технічній характеристиці.

Середній термін відновлення – математичне очікування часу відновлення працездатності виробу:

,

де - час відновлення виробу.

Середній термін простоїв - математичне очікування часу нерегламентованого перебування виробу в стані непрацездатності.

Зберігаємість – здатність виробу зберігати працездатність до початку експлуатації.

Термін зберігання – календарний час зберігання (з урахуванням часу транспортування) виробу в певних умовах, на протязі якого, зберігаються значення заданих параметрів показників у встановлених межах.

Середній термін зберігання - математичне очікування терміну зберігання виробу.

Серед показників, які найчастіше використовуються для характеристики надійності об’єкта, є такі, що характеризують одразу кілька властивостей.

Властивості безвідмовності і ремонтопридатності, одночасно, характеризують: коефіцієнт готовності; коефіцієнт простоїв; коефіцієнт технічного використання.

Коефіцієнт готовності – доля часу, протягом якого виріб знаходиться в працездатному стані в сталому процесі експлуатації:

,

де - час роботи виробу між двома відмовами;

- час на відновлення працездатності.

Коефіцієнт простоїв – доля часу, протягом якого об’єкт знаходиться в непрацездатному стані:

.

Коефіцієнт технічного використання – відношення часу, протягом якого виріб знаходиться в працездатному стані , до всього терміну експлуатації (часу знаходження виробу в працездатному стані, а також ремонті і технічному обслуговуванні) за той же проміжок часу:

.

Для економічної оцінки надійності використовують різні вартісні показники, які пов’язані з кількісними характеристиками.

 








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1877;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.